Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022. Η κατάργηση του διπλού μηχανογραφικού και η ανακοίνωση των βάσεων στις αρχές του Αυγούστου, είναι δύο σημαντικές αλλαγές για τους υποψήφιους μαθητές…

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, (Παρασκευή 3 Ιουνίου). Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.
Η κατάργηση του διπλού μηχανογραφικού και η ανακοίνωση των βάσεων στις αρχές του Αυγούστου, είναι δύο από τα σημαντικότερα νέα για τους μαθητές των λυκείων.
«Τα παιδιά θα δώσουν, όπως πέρυσι, ένα μηχανογραφικό στο οποίο θα δηλώσουν μέχρι και όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου που ανήκουν» δήλωσε ο κ. Στρατηγάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος αναφέρθηκε στις 17 ημέρες λιγότερης αγωνίας που θα κερδίσουν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων και οι γονείς τους.
Πανελλήνιες 2022: Όλες οι αλλαγές
- Καταργείται το διπλό μηχανογραφικό
- Ανακοίνωση των βάσεων μέχρι 10 Αυγούστου
- Το μηχανογραφικό των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις από 17/5
- Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παίρνει υπόψη τις επιδόσεις των υποψηφίων
- Μείωση του ελάχιστους ύψους για τα κορίτσια στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική.
Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Το διάστημα 3 – 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.
Η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται την Πέμπτη 2 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.
Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων και Εσπερινών (ΓΕΛ)

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑΛ

Πώς υπολογίζονται τα μόρια;
Κάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δηλαδή μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να υπολογίζεται για πρώτη φόρα. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι πιο δύσκολες και μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές.
Αναλυτικά, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Δεδομένου του γεγονότος, ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, διευκρινίζει το υπουργείο.