Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα…

Σε 48ωρη απεργία, στις 16 και 17 Μαΐου, προχωρούν τα σωματεία εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, διαμαρτυρόμενοι για τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τους χαμηλούς μισθούς και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.
Στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από υπουργεία και οργανισμούς στην Αθήνα, ενώ στις 17 Μαΐου θα γίνουν συγκεντρώσεις σε όλους τους δήμους της χώρας.
Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων σχολική καθαριότητας, οι εργαζόμενες/οι του κλάδου (επί το πλείστων εργαζόμενες γυναίκες) έχουν ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχες/οι με 25 έτη συνεχούς εργασίας), με χαμηλές αμοιβές που σε κάποιους δήμους καταβάλλονται καθυστερημένα, με εξαιρετικά δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το γεγονός ότι οι δήμοι υποχρηματοδοτήθηκαν για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για κατανομή των ανθρωποωρών -εξ ελευθεριότητας- από τους δήμους, δημιούργησε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο.
Τα σωματεία κάνουν λόγο για εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων λόγω των διάφορων ημερήσιων ωρών απασχόλησης, επισημαίνουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, ενώ θίγουν και το ζήτημα της μη αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους.
«Ο κλάδος μας, από το 2012 έως το 2019, με μια άδικη και αυθαίρετη απόφαση, είχε απενταχθεί από τη λίστα ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών, με αποτέλεσμα χιλιάδες συναδέλφισσες/οι που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να το στερούνται και να αναγκάζονται σε συνέχιση της εργασίας τους ακόμα σε προχωρημένη ηλικία. Δεν είναι δε λίγα τα παραδείγματα εργαζομένων που ενώ δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της απένταξής τους από τα Β.Α.Ε για πάνω από 7 χρόνια, να χάνουν στο τέλος και την εργασία τους εξαιτίας νόμου που απαγορεύει την απασχόληση για τους άνω των 68 ετών», αναφέρουν τα σωματεία.
Τέλος, τονίζουν ότι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν προβλέπεται αυτοτελής κωδικός επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων», με αποτέλεσμα οι αναγγελίες για προσλήψεις να γίνονται με ειδικότητες άσχετες με το συγκεκριμένο επάγγελμα (καμαριέρες, καθαριστές/ριες αεροδρομίων, εργάτες/ριες, κ.ο.κ).
Τα αιτήματα του κλάδου:
• Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Καμία περικοπή στο Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό Επίδομα.
• Άμεση έκδοση Κ.Υ.Α με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στην καθαριότητα των σχολείων, με αύξηση ανθρωποωρών στους Δήμους και μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστο για όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία άνω των 5 ετών.
• Αναδρομική αναγνώριση, από 1.9.2020, της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις μίσθωσης έργου, για τη κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου υπέκρυπταν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και σήμερα στερούμαστε σημαντικές για το βιοπορισμό μας απολαβές.
• Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.
• Αξιοπρεπείς αμοιβές με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
• Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγείας & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ. Καθορισμός του είδους και του αριθμού των δικαιούμενων Μ.Α.Π.
• Αναδρομική ένταξη στα Β.Α.Ε από το 2012 έως και το 2019, περίοδο που άδικα και παράνομα είχε απενταχθεί ο κλάδος από τη λίστα.
• Χορήγηση αυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων» στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
• Πιστοποίηση Επαγγέλματος