Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis 4 στους 10 Έλληνες μένουν χωρίς φράγκο πριν τελειώσει ο μήνας, ενώ το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση

Απογοητευτικά και ενδεικτικά της πραγματικότητας που βιώνουν τα νοικοκυριά, κόντρα στο αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία που «πετάει», είναι τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis για την ακρίβεια και η οποία παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τρίτης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τηλεφωνική έρευνα (70% σταθερά τηλέφωνα και 30% κινητά) που διενεργήθηκε σε 1007 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών, οι καταναλωτικές δυνατότητες έχουν επιδεινωθεί ενώ για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα.
Παράλληλα, στο πεδίο της ακρίβειας προκύπτει ως η ανάγκη παρέμβασης της κυβέρνησης καθώς το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο».
Αναλυτικά, 3 στους 4 (75%) θεωρούν ότι η πορεία της χώρας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση ενώ 2 στους 3 (67%) εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές τους δυνατότητες έχουν χειροτερέψει. Σε αυτό το κλίμα, το 84% δηλώνουν ότι είτε οριακά τα βγάζουν πέρα, είτε ότι τα χρήματα τελειώνουν προτού τελειώσει ο μήνας.
Το 84% είτε τα βγάζουν πέρα οριακά, είτε ότι μένουν άφραγκοι πριν τελειώσει ο μήνας
Στο ερώτημα αναφορικά με το μηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού και τις μηνιαίες δαπάνες, το 44% επιλέγει την απάντηση «τα φέρνετε βόλτα ίσα ίσα» και το 40% την απάντηση «τα λεφτά τελειώνουν πριν τελειώσει ο μήνας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πλειονότητα των ερωτηθέντων, αυτό που τους βαραίνει περισσότερο είναι οι καθημερινές δαπάνες παρά οι μηνιαίοι λογαριασμοί, ενώ ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές (σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα). Λιγότερο είναι όσες δαπάνες αφορούν σε διασκέδαση και αναψυχή.
Στην ερώτηση «ποιες δαπάνες στην καθημερινότητα σας δυσκολεύουν περισσότερο», για το σούπερ μάρκετ το 54% απαντά ότι «με δυσκολεύουν πάρα πολύ», ενώ για τις μετακινήσεις (βενζίνες διόδια εισιτήρια) απαντά «με δυσκολεύουν πάρα πολύ» το 42%.
Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη. Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.
Όσον αφορά στις προσδοκίες παρέμβασης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πάρα πολλά.
Ταυτόχρονα το 82% υποστηρίζει ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην αγορά προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των αγαθών» καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει.