cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Κρήτη: Οι καβαλάρηδες τίμησαν τον Άη Γιώργη

Καβάλα στα άλογα, όπως προστάζει το έθιμο οι καβαλάρισσες και οι καβαλάρηδες των Χανίων γιόρτασαν το πρωί τον Άη Γιώργη της Χαροδιάς στα Περιβόλια…

Κρήτη: Οι καβαλάρηδες τίμησαν τον Άη Γιώργη
Καβαλάρηδες στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Γράντος / *Φωτο: Μιχαήλ Παντ. Αρβανιτάκη

Το έθιμο με την πομπή πάνω σε άλογα προκειμένου να τιμήσουν τον Άη Γιώργη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα σε περιοχές της Κρήτης.

Δέκα άτομα πάνω στα άλογα έκαναν περιφορά της εικόνας στις περιοχές Μουρνιές, Βαμβακόπουλο και Περιβόλια και έφτασαν στην εκκλησία του Αη Γιώργη της Χαροδιάς στα Περιβόλια.

Η πομπή μετέφερε την εικόνα σε όλους προκειμένου να την προσκυνήσουν, καβάλα στα άλογα, έφιπποι όπως εμφανίζεται και ο Άγιος στις περισσότερες εικόνες.

Καβαλάρηδες στην εκκλησία του Αη Γιώργη της Χαροδιάς στα Περιβόλια Χανίων.

Ένα ανάλογο έθιμο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Γράντος, της ενορίας Μεγάλης Βρύσης του Δήμου Γόρτυνας. 

Οι καβαλάρηδες από τη Μεγάλη βρύση και τα Πρεβελιανά, από το προηγούμενο βράδυ, στόλισαν τα άλογα και ετοιμάστηκαν για την πορεία προς το Γράντος, προκειμένου να τιμήσουν τον Άη Γιώργη.

Καβαλάρηδες στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Γράντος

Το έθιμο που για δεκαετίες πραγματοποιούνταν στο χωριό, αναβίωσε ξανά, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλης βρύσης και Πρεβελιανών και των κατοίκων της περιοχής. 

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon