cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο των Κομόλιθων στην Ποταμίδα

Οι Κομόλιθοι ή Κωμόλιθοι, όπως αλλιώς γράφονται, είναι ένα άκρως εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που συναντάμε στην Ποταμίδα Κισσάμου Χανίων…

Το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο των Κομόλιθων στην Ποταμίδα

Οι επισκέπτες άλλοτε βλέπουν τους Κομόλιθους ως μια άλλη Καππαδοκία στο έδαφος της Κρήτης κι άλλοτε ως Μετέωρα αν και, στην πραγματικότητα, πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό που όμοιο του δεν υπάρχει σε αυτές τις δυο περιοχές.

Οι γεωλόγοι αναφέρουν πως οι Κομόλιθοι δημιουργήθηκαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια με επιστήμονες από την Ολλανδία να έχουν μάλιστα δώσει και ακριβή χρονικό προσδιορισμό, πριν 7,2 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτοί οι χωμάτινοι σχηματισμοί υπήρχαν στον πυθμένα θάλασσας που κάλυπτε όλη την περιοχή. Όταν η στάθμη του νερού έπεσε τα καιρικά φαινόμενα σμίλεψαν ότι είχαν αφήσει πίσω τους τα νερά και μας έδωσαν αυτούς τους ιδιαίτερους σχηματισμούς που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών.

Το βασικό υλικό των  Κομόλιθων είναι ο άργιλος πράγμα που γνώριζαν οι κάτοικοι της περιοχής παλιά γι’ αυτό και έπαιρναν το χώμα τους για να στεγανοποιήσουν τις στέγες των σπιτιών τους.

Σήμερα είναι αξιοθέατο και προστατεύονται για να μπορούν όλοι να χαίρονται την όμορφη εικόνα που παρουσιάζουν.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon