+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 01.04 2023

Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται

Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται προειδοποιεί ο Πούτιν διαμηνύωντας, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφος της και τους συμμάχους της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα»

Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται

Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα αλλά δεν θέλουμε να τα επιδεικνύουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν η Μόσχα που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ακόμα», συνέχισε.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο, ξεκίνησε το 2014 μετά το πραξικόπημα», όταν ανατράπηκε ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από πολλές εβδομάδες λαϊκών κινητοποιήσεων, είπε.

Κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι θέλει να καταλάβει εδάφη της δυτικής Ουκρανίας και είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η μοναδική εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Αλλά αυτό εξαρτάται από τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για πιθανώς μακρά διάρκεια της αποκαλούμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Ως προς τη διάρκεια της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’, φυσικά, αυτή μπορεί να είναι μία μακρά διαδικασία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σήμερα Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας πως δεν «βλέπει» ανάγκη στην παρούσα φάση για επιστράτευση περισσότερων εφέδρων για να πολεμήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Εκ των 300.000 εφέδρων που επιστρατεύτηκαν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι 150.000 έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία, ανέφερε ο Πούτιν.

Η αναφορά Πούτιν περί μακράς διάρκειας του πολέμου ήλθαν λίγη ώρα αφότου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η Ρωσία στην παρούσα φάση επιδιώκει να «παγώσει» τις μάχες στην Ουκρανία εν μέσω του χειμώνα προκειμένου να «ανασυνταχθεί» για να εξαπολύσει νέα επίθεση στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Πούτιν μίλησε στο ετήσιο συνέδριο του ρωσικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να κατηγορήσει τις δυτικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι εκλαμβάνουν τη Ρωσία ως «χώρα δεύτερης κατηγορίας χωρίς δικαίωμα ύπαρξης».

«Με αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι», είπε ο Πούτιν για να συμπληρώσει: «Μπορεί να υπάρχει μόνο μία απάντηση από την πλευρά μας -ένας διαρκής αγώνας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και αυτό θα κάνουμε. Και ας μην ποντάρει κανένας σε ό,τιδήποτε άλλο».

«Θα το κάνουμε αυτό με πολλούς τρόπους και μέσα. Πρώτα απ’ όλα φυσικά θα εστιάσουμε σε ειρηνικά μέσα, αλλά αν δεν μένει τίποτα άλλο, θα υπερσπίσουμε τον εαυτό μας με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Η σχετική απάντηση Πούτιν ήλθε σε σχόλιο μέλους του Συβουλίου ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ελεγχόμενες από τη Ρωσία κατοικημένες περιοχές του Ντονέτσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία «παγώνει» τον πόλεμο για να ανασυνταχθεί

Η Ρωσία επιχειρεί να «παγώσει» τις μάχες στην Ουκρανία εν μέσω του χειμώνα προκειμένου να «ανασυνταχθεί» για να εξαπολύσει νέα επίθεση στις αρχές του επόμενου έτους, δηλώνει την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι προϋποθέσεις για ειρηνευτική διευθέτηση «δεν υφίστανται στην παρούσα φάση» και η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι επιδιώκει λήξη της σύγκρουσης, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στην εκδήλωση Global Boardroom των Financial Times.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να παγώσει τη σύγκρουση» προκειμένου να «ανασυνταχθεί και να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη επίθεση αργότερα, επειδή η Ουκρανία έχει τώρα τη δυναμική».

Επανέλαβε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία.

«Όσο περισσότερο επιθυμούμε μια ειρηνική λύση, τόσο πιο επείγον είναι να παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας για πολλοστή φορά τη σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο.

Ο ίδιος έχει ήδη υπογραμμίσει πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο κατά της Ουκρανίας, βομβαρδίζοντας αδιάκοπα ενεργειακές υποδομές ανά τη χώρα με συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να στερούνται θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon