cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 18.05 2024

Άγιος Νικόλαος: Διατηρείται το αδόμητο της Κολοκύθας

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ), αποφάσισε την απαλλοτρίωση έκτασης επενδυτή, ο οποίος είχε ανακαινίσει το θέμα του αποχαρακτηρισμού και δόμησης της έκτασής του…

Άγιος Νικόλαος: Διατηρείται το αδόμητο της Κολοκύθας

Το γεγονός έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, μετά από σχετική ενημέρωση από το ΚΑΣ, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα της διατήρησης του αδόμητου της Κολοκύθας (νησάκι στον κόλπο της Ελούντας), δεν διαταράσσεται.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρόκειται για τον μοναδικό αδόμητο “πνεύμονα” και με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον του παραλιακού του παραλιακού μετώπου του δήμου Αγίου Νικολάου.

Το θέμα αφορούσε έκταση που ανήκει σε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα ο οποίος πριν από δεκαετίες είχε αγοράσει μια έκταση 120 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά της Κολοκύθας πριν την κήρυξή της σε αρχαιολογική ζώνη.

Ο επιχειρηματίας έκτοτε και μετά το χαρακτηρισμό της περιοχής σε Α’ Αρχαιολογική ζώνη διεκδίκησε δικαστικά να αξιοποιήσει την παραπάνω έκταση ζητώντας αίρεση των περιορισμών που επιβλήθηκαν, ή καταβολής αποζημίωσης. Ωστόσο στη συνέχεια διεκδίκησε αποχαρακτηρισμό της εν λόγω έκτασης από Α’ Αρχαιολογική ζώνη σε Β’, κάτι που δεν έγινε.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί δικαιώνεται η πλειονότητα των ιδιοκτητών της Κολοκύθας – που προς τιμήν τους – ζήτησαν να παραμείνει αδόμητη η περιοχή και ν’ αναδειχτεί ως χώρος πολιτισμού και φυσικού κάλλους», καταλήγει η δήλωση του δημάρχου.

Σημειώνεται ότι η περιοχή βρίσκεται εντός Α’ Αρχαιολογικής ζώνης, έχει αγροτικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα είναι ενταγμένη στο καθεστώς προστασίας, ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με όλους τους αυστηρούς περιορισμούς που συνεπιφέρει το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon