Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη προκρίνει μέσα από το cretanews ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου, κ. Γιάννης Σταμαθιουδάκης!!!

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο εργασιακός νόμος που προβλέπει 4 μήνες εργασίας (από 1η Ιουνίου- 30 Σεπτεμβρίου) για τους ναυαγοσώστες σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι ένας νόμος δυσλειτουργικός αφού υπάρχουν περιοχές όπου κολυμπούν τουρίστες μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.
Ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση και τροποποίηση ώστε η ασφάλεια που θα παρέχει ο δήμος προς τον λουόμενο να είναι η μέγιστη δυνατή.

Ειδικότερα, το επάγγελμα του ναυαγοσώστη αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα που σχετίζονται κατά βάση με τον χρόνο απασχόλησης όπου σύμφωνα με το νόμο είναι τετράμηνος, αρχής γενομένης από 1 Ιουνίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Φαίνεται όμως πως ο νόμος αυτός που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια είναι δυσλειτουργικός και σίγουρα όχι τόσο πρακτικός.
Και ο λόγος είναι πως το επάγγελμα του ναυαγοσώστη έχει άμεση σχέση με την τουριστική περίοδο που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας.
Τα παραπάνω εξομολογείται στο cretanews ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυαγοσωστών ν. Ηρακλείου, κ. Γιάννης Σταμαθιουδάκης ο οποίος υπογράμμισε:
«Το μεγάλο πρόβλημα με τη ναυαγοσωστική είναι πως συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό. Αναλόγως την περιοχή, ο τουρισμός έχει διαφορετική διάρκεια. Το βλέπουμε στην Ελλάδα. Υπάρχουν ελληνικές περιοχές που η τουριστική περίοδος φθάνει μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, ενώ εδώ στην Κρήτη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών η τουριστική χρονιά είναι έξι μήνες».
Ο κ. Σταμαθιουδάκης υποστήριξε πως η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου είναι αναγκαία και επιτακτική.
- Στην Κρήτη, υπάρχουν ακόμη λουόμενοι στις παραλίες πράγμα που οφείλεται στις καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.
- Σε άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, η τουριστική περίοδος έχει σταματήσει.
Ως εκ τούτου, το θεσμικό πλαίσιο των 4 μηνών που ισχύει για ολόκληρη την Ελλάδα πρέπει να τροποποιηθεί και να λαμβάνει υπόψιν τις κλιματολογικές παραμέτρους όπως επικρατούν από νομό σε νομό και από περιφέρεια σε περιφέρεια.
«Από τη στιγμή που βγάζεις ως νομοθετική και εκτελεστική εξουσία νόμο που ισχύει για όλους, πρέπει να έχουμε κατά νου πως θα υπάρχουν περιοχές στην επάνω Ελλάδα που η ναυαγοσωστική κάλυψη θα είναι ικανοποιητική, ενώ άλλες περιοχές όπως εκείνες της Κρήτης που έχουμε τουρίστες από μέσα Απριλίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου ο νόμος αυτός δε μας καλύπτει. Η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι ελλιπής. Πρέπει ο νόμος να αλλάξει και σχετίζεται άμεσα με το κλίμα. Θα πρέπει να σημειώσουμε επομένως πως ο νόμος θα πρέπει να είναι ελαστικός στην εφαρμογή του ανά περιοχή της Ελλάδας. Θα πρέπει να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο σε συνεργασία με φορείς θα αναγκάσει κάποιους δήμους να έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη. Μιλάμε για δήμους όπως της Κρήτης όπου και το μήνα Οκτώβριο θα κολυμπούν τουρίστες. Η αλλαγή είναι μονόδρομος» υποστήριξε ο κ. Σταμαθιουδάκης.
Τέλος, ο κ. Σταμαθιουδάκης έκανε σαφές πως οι ναυαγοσώστες του ν. Ηρακλείου έχουν απολυθεί αφού έχει περάσει χρονικά η 30η ημέρα του Σεπτέμβρη που είναι η τελευταία ημέρα απασχόλησης τους, ενώ μόνο στην τουριστική περιοχή της Χερσονήσου θα παραμείνουν σε 11 πόστα ναυαγοσώστες.
«Από 1 Οκτωβρίου, οι ναυαγοσώστες έχουν απολυθεί με εξαίρεση κάποια πόστα στο δήμο Χερσονήσου που κάποιοι ναυαγοσώστες θα παραμείνουν μέχρι τις 15-20 Οκτωβρίου. Σχετίζεται άμεσα με τον ανάδοχο. Από τα 23 πόστα της Χερσονήσου, στα 11 πόστα θα παραμείνουν ναυαγοσώστες» είπε.