Αυξημένα είναι τα περιστατικά παιδικού διαβήτη τύπου 1 στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη όπου υπάρχει η ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης, με παράλληλη όμως συνέπεια από τους ασθενείς, στις θεραπείες που συστήνουν οι γιατροί τους…

Αυξημένα είναι τα περιστατικά παιδικού διαβήτη τύπου 1 στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη όπου υπάρχει η ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης, με παράλληλη όμως συνέπεια από τους ασθενείς, στις θεραπείες που συστήνουν οι γιατροί τους.
Αυτό επισημάνθηκε σε επιστημονική ενημερωτική εκδήλωση -με θέμα τον ζαχαρώδη διαβήτη, τις συνέπειες και τις παρενέργειές του στην καθημερινότητα των ασθενών- που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο “Κώστας Νικηφοράκης” στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, από το Διαβητολογικό Ιατρείο του νοσοκομείου.
Πρόκειται για ένα από τα εξωτερικά ιατρεία αιχμής με πάρα πολλούς ασθενείς και επισκέπτες κάθε έτος, με πολύ μεγάλο έργο και προσφορά στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μπέα.
Η Ελένη Ιωαννίδου, παθολόγος, λοιμωξιολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη της κλινικής Ασκληπιός στο Ρέθυμνο, τόνισε πως ο διαβήτης που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και την Ελλάδα, είναι μία επιδημία και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τον ζαχαρώδη διαβήτη «είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνηθούν στον κόσμο κάποια πράγματα τα οποία δεν προλαβαίνουμε στα ιατρεία μας να τα πούμε».
«Επιβάλλεται μία παραγωγική συζήτηση για τον τρόπο τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε το διαβήτη αλλά και για τα εμβόλια, τα οποία χρειάζεται να κάνει ένα διαβητικός όπως και για τις επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια», πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε η παθολόγος και διευθύντρια ΕΣΥ με εξειδίκευση στη διαβητολογία, υπεύθυνη του Διαβητολογικού Ιατρείου Ενηλίκων Νοσοκομείου Χανίων, Αργυρώ Γκόγκου, η κατάσταση στα Χανιά σχετικά με τον διαβήτη τύπου 1 είναι ανησυχητική, δυστυχώς, με δεδομένα του 2019.
«Έχουμε πολύ μεγάλα ποσοστά στο νομό Χανίων και Ηρακλείου, γενικά στην Κρήτη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Είμαστε λίγο καλύτερα στα ποσοστά ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο επιπολασμός του διαβήτη στην Ελλάδα 2019 2021 ήταν 9,6 από καταγραφή της Διεθνούς Οργάνωσης Διαβήτη, αλλά τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό έχει ανέβει στο 14% και είναι πολύ ανησυχητικό», ανέφερε.
Όμως σύμφωνα με την κ. Γκόγκου, τα άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη πρέπει να γνωρίζουν πως η σωματική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την ψυχική υγεία. Πρόκειται για ισορροπία στους διαβητικούς ασθενείς και πρέπει να γνωρίζουν πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο.
Η κ. Γκόγκου κάνει λόγο για μάστιγα, επειδή ο διαβήτης δεν πονάει μέχρι να δώσει επιπλοκές. Ο διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά έχει σχέση με την παχυσαρκία η οποία στην Ελλάδα έχει αυξημένα ποσοστά. Είναι όμως άλλο θέμα ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά, όπου στην περίπτωση αυτή είναι θέμα αυτοανοσίας. «Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να το προβλέψουμε, όπως στον ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2 των ενηλίκων που υπάρχουν ενδείξεις και μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε».
Ένα από τα πολύ δύσκολα που μπορεί να βιώσει ένας διαβητικός αφορά στη νεφροπάθεια, μία από τις πιο συχνές και πιο σημαντικές επιπλοκές του ζαχαρώδη διαβήτη ιδίως του Τύπου 2 που όπως αναφέρθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση, είναι η πρώτη αιτία χρόνιας νόσου τελικού σταδίου.
Η νεφρολόγος διευθύντρια ΕΣΥ στη Νεφρολογική Κλινική και Μονάδα Τεχνιτού Νεφρού, Νοσοκομείου Χανίων, Τόνια Παπαδάκη, είπε ότι υπάρχει ανάγκη εκτεταμένης ενημέρωσης των ασθενών, για το τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα να εμφανίσουν νεφροπάθεια, που είναι νόσημα με πανδημικές διαστάσεις.
Έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης δεδομένου όπως είπε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα θεραπείας τα οποία βοηθούν στη μάχη εναντίον του διαβήτη. «Δεν είναι μία χαμένη μάχη, είναι ένας πόλεμος όπου ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα τον κερδίσουμε», είπε.