Αναστάσιος Ξενάκης αποκλειστικά στο cretanews: 3 στις 10 επιχειρήσεις του Ηρακλείου έχουν εργαζόμενους που είναι θύματα ψυχολογικής ή λεκτικής βίας!!!

3 στις 10 επιχειρήσεις του Ηρακλείου έχουν εργαζόμενους που είναι θύματα ψυχολογικής ή λεκτικής βίας διαμηνύει στο cretanews ο γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Αναστάσιος Ξενάκης.

Ο κ. Ξενάκης μίλησε για το φαινόμενο της βίας που σταματάει και επανέρχεται με την κύρια ευθύνη να βαραίνει την εργοδοσία η οποία την αποδέχεται με σιωπηλό τρόπο. Μεταξύ άλλων, έγινε σαφές πως η μείωση της παραγωγικότητας είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα του mobbing.
Το mobbing είναι μια μάστιγα στους εργασιακούς χώρους και το… “trend” φαίνεται πως παρατηρείται έντονα και στο Ηράκλειο!!!

Το mobbing να ξεκαθαρίσουμε αρχικά πως είναι μια μορφή βίας η οποία εκδηλώνεται είτε σε ψυχολογικό επίπεδο είτε λεκτικά, είναι η ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος ή ο εργοδότης ή αρκετά συχνά ο ή η συνάδελφος ασκεί βία σε κάποιον μισθωτό εργαζόμενο με άμεση συνέπεια οι επιπτώσεις στη ψυχική του υγεία να είναι εμφανείς. Είναι ένα φαινόμενο που έχει ερευνηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η ύπαρξή του είναι αρκετά παλιά. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως γεννήθηκε ταυτόχρονα με την εργασία.
Στο πλαίσιο αυτό, το cretanews απευθύνθηκε στο γραμματέα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Αναστάσιο Ξενάκη, ο οποίος μίλησε για το συγκεκριμένο φαινόμενο εντός του Ηρακλείου.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το φαινόμενο αυτό υπαγορεύεται κυρίως από την εργοδοσία, ενώ οι επιπτώσεις στην παραγωγικότητα του εργαζομένου είναι εμφανείς. Οι καταγγελίες είναι αρκετές.
Όπως είπε:
«Όπως και ο σχολικός εκφοβισμός, έτσι και η ψυχολογική ή λεκτική βία στο χώρο εργασίας που λέγεται mobbing έχει εξαπλωθεί. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που καταγγέλλονται στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Συνηθισμένες θεωρούνται οι περιπτώσεις όπου ο προϊστάμενος ασκεί λεκτική ή ψυχολογική βία στον εργαζόμενο. Παρ΄όλο που ενημερώνεται ο εργοδότης πως ο προϊστάμενος του ασκεί λεκτική βία στον εργαζόμενο, βλέπουμε πως υπάρχει η συναίνεσή του. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν αφορά το άτομο μεμονωμένα. Πολλές φορές, το άτομο καθοδηγείται από τους ίδιους τους εργοδότες για να ασκεί βία. Και βέβαια η βία έχει αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία του μισθωτού με άμεση συνέπεια η παραγωγικότητα του να είναι μειωμένη»
Το σημείο ωστόσο που προκάλεσε εντύπωση είναι πως στην πόλη του Ηρακλείου 3 στις 10 επιχειρήσεις επικρατούν φαινόμενα λεκτικής και ψυχολογικής βίας. Πρόκειται για ένα αρκετά ανησυχητικό ποσοστό, ενώ η βία έχει κυκλικό σχήμα. Σταματάει και επανέρχεται.
Ο κ. Ξενάκης υπογράμμισε:
«Πρέπει να καταγγέλλονται συμπεριφορές mobbing και παρατηρούμε πως υπάρχει μια μικρή εξάπλωση στην πόλη του Ηρακλείου όσον αφορά το συγκεκριμένο φαινόμενο. Για να μιλήσουμε με ενδεικτικά ποσοστά, θεωρώ πως 3 στις 10 επιχειρήσεις στο Ηράκλειο υπάρχει το φαινόμενο του mobbing. Το βλέπουμε και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Και παρατηρείται στην πόλη του Ηρακλείου πως η συγκεκριμένη μορφή βίας μοιάζει μ΄ ένα φαύλο κύκλο. Εμείς είτε ως Σωματείο είτε ως Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου παρεμβαίνουμε. Ο προϊστάμενος σταματάει για ένα μικρό χρονικό διάστημα και επανέρχεται η βία με θύτη τον ίδιο τον προϊστάμενο. Αυτό σημαίνει πως ο εργοδότης δε ασκεί πρόληψη αλλά γίνεται στη βάση της δικής του σιωπηλής συναίνεσης».