Νέα εξάμηνη παράταση δόθηκε τελικά στις προσφυγές των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου επί της Περιβαλλοντικής Μελέτης του ΒΟΑΚ για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ μεταφέρθηκε για τον προσεχή Νοέμβριο…

Νέα εξάμηνη παράταση δόθηκε τελικά στις προσφυγές των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου επί της Περιβαλλοντικής Μελέτης του ΒΟΑΚ για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ μεταφέρθηκε για τον προσεχή Νοέμβριο.
Οι προσφυγές συνοψίζονται στον τρόπο με τον οποίο θα περάσει ο ΒΟΑΚ από τα διοικητικά όρια των δύο Δήμων και ζητείται η υπογειοποίηση των συγκεκριμένων τμημάτων.
Σε κάθε περίπτωση οι προσφυγές που έχουν γίνει στο βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ έχουν λειτουργήσει ως άξονας καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και η απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται πως θα είναι καταλύτης εξελίξεων.
Πλέον το 2025 εκτιμάται από πηγές κοντά στον διαγωνισμό ότι θα είναι η χρονιά στην οποία θα έχουμε εξελίξεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βασικού τμήματος Χανιά-Ηράκλειο.
Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο του ypodomes.com η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δεν θα είναι απλή υπόθεση οριστικά μεταφέρεται για το 2025.
Παράλληλ η προσωρινή ανάδοχος του έργου παραχώρησης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί να περιμένει ένα σημαντικό διάστημα για τις αποφάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν χρονικά και οικονομικά το έργο.
Ο μεγάλος κατασκευαστικός Όμιλος έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Κρήτη καθώς έχει αναλάβει και το έτερο μεγάλο έργο υποδομής που αφορά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.
Το Χανιά-Ηράκλειο με μήκος 157 χιλιομέτρων είναι το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ. Θα περνά από τα μεγάλα αστικά κέντρα των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου αλλά και σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται η λειτουργία διοδίων, αντίστοιχα όπως συμβαίνει στους άλλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Αντίθετα, δεν προβλέπεται η λειτουργία διοδίων στα τμήματα Χερσόνησος-Νεάπολη και Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος καθώς το πρώτο τμήμα υλοποιείται με ΣΔΙΤ (και το Δημόσιο θα εξοφλεί το έργο με πληρωμές διαθεσιμότητας) και το δεύτερο υλοποιείται ως δημόσιο έργο.
Το έργο έχει κόστος που εκτιμάται πως αγγίζει το 1,75 δισ. ευρώ. Χρηματοδότηση θα τραβήξει από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.