Στη δημοπράτηση εννέα μεγάλων κτηριακών έργων σε πέντε πόλεις όπου λειτουργούν Ινστιτούτα του, προχωρά το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας…

Στη δημοπράτηση εννέα μεγάλων κτηριακών έργων σε πέντε πόλεις όπου λειτουργούν Ινστιτούτα του, προχωρά το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, έχοντας εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 56 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το έργο που θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος, αφορά τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας Συνεδριακό Κέντρο, κτηριακές εγκαταστάσεις για τα Ινστιτούτα, επέκταση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, καθώς και τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών του ΙΤΕ, συνολικού εμβαδού 18.406,96 τ.μ.
Το έργο, που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, αποτελεί στρατηγική στόχευση του Ιδρύματος και θα επιτρέψει ένα «κβαντικό» αναπτυξιακό άλμα για το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει λάβει το ΙΤΕ από την ίδρυσή του.
Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης σηματοδοτεί την επέκταση και αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος του Ιδρύματος σε όλες τις πόλεις όπου εδρεύουν τα ινστιτούτα του. Η σημαντική αυτή επιτυχία θα αποτελέσει καταλύτη για την προσέλκυση νέων επιστημόνων και τη διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας του ΙΤΕ σε νέα επιστημονικά πεδία.

Επίσης, θα διευκολύνει τη δημιουργία, φιλοξενία και υποστήριξη νέων εταιρειών start-up, και την προσέλκυση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων. Θα αποφέρει επομένως πολλαπλά οφέλη για το εθνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της χώρας, στη βάση της οικονομίας έντασης γνώσης.
Το μεγάλο έργο του Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης του ΙΤΕ θα περιλαμβάνει, στην έδρα του, στο Ηράκλειο, κατασκευή Κτηρίου Κόμβου Εκπαίδευσης, Κόμβου Καινοτομίας, Συνεδριακού Κέντρου, και Κτηρίου για τη φιλοξενία και δημιουργική απασχόληση παιδιών του προσωπικού και της κοινότητας του ΙΤΕ, με συνολικό εμβαδόν 8.504,28 τ.μ.
Συγκεκριμένα ο Κόμβος Εκπαίδευσης (Training Hub) θα αποτελείται από διώροφο κτήριο συνολικής δόμησης 3.154,2 τ.μ., που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεγάλο αμφιθέατρο περισσότερων από 520 θέσεων, αίθουσες σεμιναρίων, και χώρους εργασίας.

Ο Κόμβος Καινοτομίας (Innovation Hub) θα συνιστά τριώροφο κτήριο με υπόγειο συνολικής δόμησης 3.419,53 τ.μ., με αίθουσες συσκέψεων και χώρους εργασίας. Ο χώρος συνεδριακών εκδηλώσεων και αλληλεπίδρασης θα αποτελεί ένα διώροφο κτήριο με υπόγειο, θα καταλαμβάνει έκταση 1.408,82 τ.μ., και θα περιλαμβάνει αίθουσες συναντήσεων και χώρους εξυπηρέτησης εργαζομένων και ερευνητών.
Τέλος, το κτήριο για τη στέγαση υποδομής φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών αφορά ισόγειο κτήριο συνολικής δόμησης 521,73 τ.μ., που θα περιλαμβάνει υποδομές για την απασχόληση των παιδιών των εργαζομένων του Ιδρύματος, εργασιακούς χώρους, και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.
Η διαγωνιστική διαδικασία για το υποέργο του Ηρακλείου προκηρύχθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2023 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις 10 Νοεμβρίου 2023 σε εθνικό επίπεδο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20ή Δεκεμβρίου 2023, ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνίας συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024.
Στο Ρέθυμνο, το έργο θα περιλαμβάνει την επέκταση των κτιριακών υποδομών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, με την ανακαίνιση ενός διατηρητέου κτηρίου 280 τ.μ., στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με αίθουσες σεμιναρίων, συνεδριάσεων, και εργασιακούς χώρους.
Προβλέπεται επίσης η κατασκευή υποδομών εγκατάστασης οπτικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στο κτήριο 360 τ.μ. του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στο Ρέθυμνο.
Ο διαγωνισμός για το υποέργο του Ρεθύμνου προκηρύχθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2023 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις 10 Νοεμβρίου 2023 σε εθνικό επίπεδο, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 20ή Δεκεμβρίου 2023, και εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης την 14η Μαρτίου 2024.
Στα Χανιά, όπου εδρεύει το Ινστιτούτο Γεωενέργειας του ΙΤΕ, προβλέπεται η κατασκευή Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Αειφόρου Ενεργειακής Μετάβασης, που θα περιλαμβάνει δύο τριώροφα κτήρια με υπόγεια, συνολικού εμβαδού 3.501,56 τ.μ.

Πιο αναλυτικά, το Κέντρο θα αποτελείται από Κόμβο Καινοτομίας (Innovation Hub, Επέκταση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ στα Χανιά) 1.750,78 τ.μ., και Κτήριο Έρευνας και Ανάπτυξης (Research and Development) 1.750,78 τ.μ., κτίρια που θα στεγάσουν, μεταξύ άλλων, ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, και εργασιακούς χώρους.
Ο διαγωνισμός για το υποέργο των Χανίων προκηρύχθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 30 Οκτωβρίου 2023, σε εθνικό επίπεδο στις 3 Νοεμβρίου 2023, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 8η Δεκεμβρίου 2023, και εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης την 14η Μαρτίου 2024.
Πιο αναλυτικά, το κέντρο θα αποτελείται από Κόμβο Καινοτομίας (Innovation Hub) 1.750,78 τ.μ., και Κτήριο Έρευνας και Ανάπτυξης (Research and Development) 1.750,78 τ.μ.
Στα Ιωάννινα, στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, όπου εδρεύει το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών, θα κατασκευαστεί Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας, εμβαδού 4.921,65 τ.μ., που θα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο με υπόγειο, και θα στεγάσει ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, και εργασιακούς χώρους.

Ο διαγωνισμός για το υποέργο των Ιωαννίνων προκηρύχθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Οκτωβρίου 2023, σε εθνικό επίπεδο στις 31 Οκτωβρίου 2023, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11η Δεκεμβρίου 2023, και η εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024.
Στην Πάτρα, προβλέπεται η δημιουργία Καινοτόμου Εγκατάστασης Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης, εμβαδού 1.434,75 τ.μ., στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής.