Κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, που εξέδωσαν ανακοίνωση και ουσιαστικά τονίζουν ότι δεν βλέπουν λύσεις για τα προβλήματα του νοηλευτικού ιδρύματος μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε το σωματείο τους με τη διοίκηση του νοσοκομείου…

Προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποίησαν στις 16 Μαΐου, μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να γνωστοποιηθούν τα οξυμμένα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων.
Οι απαντήσεις της διοίκησης επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των εργαζομένων και όπως τονίζουν, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό για τη βελτίωση της κατάστασης.
Τα μέλη του σωματείου αναφέρθηκαν στη σοβαρή υποστελέχωση, η οποία ολοένα και επιδεινώνεται, καθώς οι αποχωρήσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις και οι μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφονται στον οργανισμό του 2012.
Οι εργαζόμενοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επισφαλή λειτουργία αρκετών τμημάτων, πρόβλημα που όπως υποστηρίζουν, θα οξυνθεί την τουριστική περίοδο.
Παράλληλα υπογράμμισαν τις εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς του ελλιπούς προσωπικού, στο οποίο χρωστούνται χιλιάδες ρεπό και άδειες, και εξήγησαν ότι είναι αυτές οι συνθήκες που ωθούν αρκετούς συναδέλφους τους σε παραίτηση και καθιστούν μη «ελκυστικές» τις θέσεις γιατρών του ψυχιατρικού τομέα και επικουρικών νοσηλευτών.
Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν:
- Η σοβαρή έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας, με συνέπεια μία καθαρίστρια να έχει την ευθύνη για ένα ολόκληρο κτήριο τα απογεύματα και τις νύχτες. Σημαντική είναι και η έλλειψη σε εργαζόμενους καθαριότητας στο χειρουργείο, όπου οι απαιτήσεις για απολύμανση είναι αυξημένες.
- Η έλλειψη τεχνολόγων-ραδιολόγων και χειριστών-εμφανιστών, που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η λειτουργία αρκετών υποτμημάτων του ακτινολογικού και να χρωστούνται άδειες από το 2024.
- Η σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών (π.χ. στην Αιματολογική, την ΠΟΓΚ, την Παθολογική, τη ΜΤΝ, την Καρδιολογική, την Παιδοαιματολογική). Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι ελλείψεις στη Νευρολογική και στη Νευροχειρουργική Κλινική, σε καθεμία από τις οποίες νοσηλεύονται περίπου 20 ασθενείς, αρκετοί με κινητικά προβλήματα, κατακλίσεις, τραχειοστομίες κ.ά. Μάλιστα, το ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό της Νευρολογικής καλύπτει και τη ΜΑΦ εγκεφαλικών. Επίσης, αναφερθήκαμε στην έλλειψη νοσηλευτών στη Μονάδα Χημειοθεραπείας, όπου καθημερινά εξυπηρετούνται δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς.
- Η έλλειψη μεταφορέων, εξαιτίας της οποίας τα απογεύματα και τις νύχτες στις εσωτερικές εφημερίες ένας μόνο μεταφορέας καλύπτει όλο το νοσοκομείο (πλην ΜΕΘ).
- Τα ράντζα στην Ψυχιατρική καθώς και η υποστελέχωση και επισφαλής λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής.
Ζήτησαν επίσης να ενημερωθούν για τα σχέδια μεταφοράς των ΤΕΠ, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες ανακατασκευής και επέκτασής τους από εργολάβο.
Η διοίκηση αναγνώρισε τα περισσότερα προβλήματα υποστελέχωσης (εκτός του ακτινολογικού), χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, επικαλούμενη τον περιορισμό στη δυνατότητά της να δώσει λύσεις από τις αποφάσεις και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα:
- Σχετικά με την έλλειψη νοσηλευτών, η διοίκηση απάντησε ότι έχει ζητήσει επικουρικούς νοσηλευτές (μεταξύ των οποίων 21 για τη ΜΕΘ), ότι αναμένονται περίπου 30 νοσηλευτές από παλαιότερη προκήρυξη του ΑΣΕΠ και ότι πιθανότατα θα παραμείνουν οι παρατασιακοί ειδικευόμενοι νοσηλευτές (των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε ένα μήνα). Αναφέρθηκε στη δυσκολία εύρεσης νοσηλευτών, που να επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ, αλλά και στις παραιτήσεις ορισμένων, προκειμένου να δουλέψουν ως σχολικοί νοσηλευτές. Αναγνώρισε την ανάγκη στελέχωσης της ΜΑΦ εγκεφαλικών της Νευρολογικής με χωριστό νοσηλευτικό προσωπικό και είπε ότι αυτό προβλέπεται στο ΦΕΚ δημιουργίας της.
- Σχετικά με την έλλειψη μεταφορέων, η διοίκηση αναφέρθηκε στην πρόσληψη 7 (και την αναμενόμενη πρόσληψη άλλων 2) μέσω ΟΑΕΔ, χωρίς να κάνει λόγο για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.
- Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, η διοίκηση τις παραδέχτηκε, ενημέρωσε ότι έχει παγώσει προσωρινά η είσοδος εργολάβου στην καθαριότητα λόγω κόστους, δεν αναφέρθηκε όμως σε κανένα προγραμματισμό για προσλήψεις καθαριστριών.
- Σχετικά με την έλλειψη ραδιολόγων-τεχνολόγων και χειριστών-εμφανιστών, η διοίκηση αμφισβήτησε την ύπαρξη προβλήματος, θεωρώντας ότι 20 επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ η μονάδα οστικής πυκνότητας, μαστογραφίας κ.ά. έχουν περιορισμένες ώρες και μέρες λειτουργίας λόγω υποστελέχωσης. Αμφισβήτησε μάλιστα η διοίκηση τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες, αμφιβάλλοντας αν οι εργαζόμενοι δηλώνουν όλα όσα παίρνουν! Δεν δόθηκε καμία απάντηση στο αίτημα για ενίσχυση με τεχνολόγους.
- Η διοίκηση περιέγραψε τα σχέδιά της για μεταφορά του παθολογικού ΤΕΠ στο χώρο ημερήσιας νοσηλείας (η οποία θα μετακινηθεί στον 3ο όροφο του Γ κτηρίου) και του χειρουργικού και ορθοπεδικού ΤΕΠ στην πτέρυγα «Βουρβαχάκη», μέχρις ότου ο εργολάβος ολοκληρώσει τον «εκσυγχρονισμό» των ΤΕΠ. Μεταξύ των δύο θα φτιαχτεί προσωρινός χώρος αναμονής, ενώ θα κατασκευαστεί και διάδρομος για τους ασθενείς του χειρουργικού-ορθοπεδικού προς το ακτινολογικό ΤΕΠ. Χωριστό καρδιολογικό ΤΕΠ δεν θα υπάρχει, ο καρδιολόγος θα καλείται στο παθολογικό ΤΕΠ για πιθανά ή επιβεβαιωμένα οξέα καρδιολογικά περιστατικά. Το παιδιατρικό ΤΕΠ θα παραμείνει στο χώρο που βρίσκεται ήδη μέχρι το πέρας των εργασιών. Η διοίκηση δεν έχει ακόμη καταλήξει πού θα λειτουργήσει το Ψυχιατρικό ΤΕΠ. Η διοίκηση (όπως και το σωματείο μας) εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο καθυστέρησης παράδοσης των έργων (που θα ξεκινήσουν Σεπτέμβρη-Οκτώβρη) μετά τον Ιούνη του 2026.
- Σχετικά με την Παιδοψυχιατρική-Ψυχιατρική, η διοίκηση απάντησε ότι αποτελούν πλέον αρμοδιότητα της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, αφού με το νόμο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας έχουν μεταφερθεί σε ενιαίο φορέα (της ΥΠΕ). Σχετικά με τα ράντζα της Ψυχιατρικής, είπε ότι θα επεκταθεί ο χώρος των οξέων της κλινικής.
Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καταλήγει:
«Συμπερασματικά, δεν αναμένονται άμεσες ουσιαστικές λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα υποστελέχωσης.
Αιτία των προβλημάτων δεν είναι άλλη από τη διαχρονική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, που υποβαθμίζει εσκεμμένα τα δημόσια νοσοκομεία, παρουσιάζοντας ως διέξοδο την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής τους λειτουργίας και τον διογκούμενο ιδιωτικό τομέα. Αυτή την πολιτική ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας και υλοποιεί η διοίκηση του νοσοκομείου.
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε το συλλογικό αγώνα για ένα σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο, που θα καλύπτει καθολικά έγκαιρα δωρεάν τις ανάγκες.
Διεκδικούμε:
- Πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη όλων των κενών θέσεων.
- Άμεση ενίσχυση σε προσωπικό καθαριότητας. ΟΧΙ στην παραχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας (και σίτισης) σε εργολάβους.
- Προσλήψεις μόνιμων τεχνολόγων-ραδιολόγων και χειριστών-εμφανιστών, ώστε να λειτουργούν καθημερινά πλήρως όλα τα τμήματα του ακτινολογικού και να δίνονται όλα τα ρεπό και οι άδειες.
- Άμεση ενίσχυση της Νευρολογικής και της Νευροχειρουργικής Κλινικής με νοσηλευτικό προσωπικό. Στελέχωση της ΜΑΦ εγκεφαλικών με χωριστό νοσηλευτικό προσωπικό.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Απαιτούμε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία των ΤΕΠ μέχρι την ολοκλήρωση της αναμόρφωσής τους».