cretanews.gr
+22
°
C
Μεγ.:+24
Ελάχ.:+16
Τρι
Τετ
Πεμ
Παρ
Δε 19.05 2025

Eρωτήματα και επισημάνσεις από την «Κίνηση για την Προστασία των πηγών Κουρταλιώτη»

Η «Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη» εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα και την έλλειψη ενός σαφούς πλαισίου προστασίας, ενώ θέτει ερωτήματα σε σχέση με τη Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας που εξέδωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ…

Eρωτήματα και επισημάνσεις από την «Κίνηση για την Προστασία των πηγών Κουρταλιώτη»

Η «Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη» εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα και την έλλειψη ενός σαφούς πλαισίου προστασίας.

Η Κίνηση ζητά την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές για τα υπό εξέλιξη και τα μελλοντικά έργα που αφορούν στην περιοχή Κουρταλιώτη-Πρέβελη ενώ θέτει ερωτήματα σε σχέση με τη Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας που εξέδωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το επιβλητικό Κουρταλιώτικο φαράγγι με μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων, εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίου, πολλές σπηλιές και πλαγιές που φτάνουν σε κάποια σημεία τα 600 μέτρα, είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο διάσημα φαράγγια της Κρήτης.

  • Αποτελεί περιοχή Natura
  • Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ)
  • Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) για την Ορνιθοπανίδα βάσει της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών.
  • Ζώνη Διατήρησης (SAC) και Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (SCI) βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Επιπλέον έχει καταγραφεί στη Βάση Δεδομένων για την Ελληνική Φύση «ΦΙΛΟΤΗΣ» ως Φυσικό Τοπίο και σύμφωνα με την Σύμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προστασία του τοπίου που έχει περάσει στην Ελληνική νομοθεσία, θα έπρεπε να προστατεύεται αποτελεσματικά.

Το περασμένο καλοκαίρι (2024), για ακόμη μια σεζόν είδαμε να επαναλαμβάνεται η απαράδεκτη κατάσταση της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος των Πηγών Κουρταλιώτη από την υπερβολική επισκεψιμότητα και την έλλειψη πλαισίου προστασίας.

Οι έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής ανάγκασαν το Δήμο Αγίου Βασιλείου, σε συνεννόηση με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, να εκδώσει μια Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας για τις Πηγές.

Που είναι όμως αυτή η μελέτη και σε ποια δεδομένα βασίζεται;

Παρακολουθούμε με αγωνία τους τελευταίους μήνες τις ανακοινώσεις να περιορίζονται στην θέσπιση εισιτηρίου και στην διαχείριση της επισκεψιμότητας για το 2025 κ παρότι οι ενέργειες που γίνονται αποτελούν μια πρώτη βάση για οργάνωση της ανεξέλεγκτης κατάστασης που ζήσαμε κ ζούμε τα τελευταία χρόνια, οφείλουμε να εκφράσουμε συγκεκριμένες ανησυχίες, όπως το γεγονός ότι δεν έχουμε καθαρή εικόνα για τις δρομολογημένες παρεμβάσεις και τους νέους κανόνες που θα διέπουν την επισκεψιμότητα στις Πηγές.

Αμφισβητούμε λοιπόν ότι, εφόσον αυτοί οι κανόνες εφαρμοστούν, θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα την προστασία του χώρου των Πηγών, της ποιότητας των υδάτων και του συνόλου της βιοποικιλότητας της περιοχής (πτηνά, ερπετά, υδρόβιοι οργανισμοί κ.α.).

Έχουμε ενημερωθεί για το ΦΕΚ που ορίζει θεσμικά το εισιτήριο και τους ρόλους, αλλά εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σύνολο έργων και υπο-έργων, που έχει συναποφασίσει η Περιφέρεια και ο Δήμος, αιτούμενος ήδη χρηματοδότηση και αφορούν όλη την περιοχή του Φαραγγιού, για τα οποία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Καθώς, η σεζόν είναι πολύ κοντά, και ο Δήμος και οι λοιποί φορείς σπεύδουν, όπως ενημερωνόμαστε, να προλάβουν την 1η Μαΐου, οφείλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, που αν και αποσπασματικό, οφείλει να είναι η ουσιαστική ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του Κουρταλιώτη ποταμού.

Απαιτούμε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τους φορείς προστασίας περιβάλλοντος της Κρήτης, όπως το ΜΦΙΚ, να αποκτήσουν εκ νέου μια επιτόπια εικόνα για το τί γίνεται και τί σχεδιάζεται στην περιοχή για να αποτραπεί περαιτέρω υποβάθμιση του οικοτόπου.

Απαιτούμε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές για τα υπό εξέλιξη και τα μελλοντικά έργα που αφορούν στην περιοχή Κουρταλιώτη-Πρέβελη.

Συγκεκριμένα:

1. Δεν γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι κανόνες συμπεριφοράς των επισκεπτών ως προς τα επιτρεπτά σημεία διάβασης, την δυνατότητα να μπουν στο ποτάμι (και εάν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις), τί απαγορεύεται και τί επιτρέπεται και πού (κάπνισμα, φωνές, πικνίκ, αναρριχήσεις κλπ.)

2. Δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση για την μελέτη φέρουσας ικανότητας, τι ορίζει, και πώς θα εφαρμοστεί και εάν και κατά πόσον μεριμνά για:

α. τον σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα της περιοχής και

β. την αποφυγή κινδύνων (πυρκαγιά, πνιγμός, μόλυνση).

3. Έχουμε διαβάσει για ένα μάλλον αυθαίρετο νούμερο όπως 1000 άτομα/ημέρα αλλά και για 100/ωρα. Πώς ορίζεται αυτό το μέγεθος και πώς θα εφαρμοσθεί;

4. Επιπλέον, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την καθοδήγηση και ξενάγηση των περιηγητών και επισκεπτών, οι οποίοι πρωτίστως πρέπει να ενημερώνονται για την αξία της προστατευόμενης περιοχής και τα γεωλογικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Υπάρχει πλάνο εκπαίδευσης οδηγών, είτε του Δήμου είτε των ταξιδιωτικών γραφείων το οποίο να φέρει την σφραγίδα ενός φορέα που έχει μελετήσει το περιβάλλον των πηγών και της περιοχής;

Κανείς μας δεν θέλει να ξαναδεί τις σκηνές που αντικρίζουμε από το 2021, ούτε να καθόμαστε αμέτοχοι μπροστά στην συνεχή υποβάθμιση της περιοχής των Πηγών και ευρύτερα. Εκ των πραγμάτων όμως, η θέσπιση εισιτηρίου δεν αποτελεί από μόνη της μέτρο προστασίας. Η προστασία θα έρθει από τον ουσιαστικό περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια και δείκτες αντοχής και την απαγόρευση συγκεκριμένων ενεργειών στον χώρο προστασίας.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας πάνω στα ζητήματα αυτά, αναμένουμε τις επίσημες απαντήσεις και τοποθετήσεις σας, από την εφαρμογή των οποίων θα προκύψουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, προσδοκώντας να είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Γιατί εν τέλει,
ακριβώς αυτό το μοναδικό περιβάλλον και το ξεχωριστό τοπίο είναι ουσιαστικά ο λόγος που έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα μέρη μας.

Η εμπειρία άστοχων παρεμβάσεων στο παρελθόν ως αντιπλημμυρικά έργα, όπως η αποψίλωση δέντρων στις όχθες του ποταμού το 2020, που έγιναν ερήμην της υπηρεσίας δασών και καταγγέλθηκαν σε φορείς προστασίας περιβάλλοντος, καθώς οι αμμοληψίες από την κοίτη του το 2021, αλλά και η ενημέρωση πως νέα οδικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού, ενισχύουν την ανησυχία μας για εν εξελίξει συνολική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του τοπίου από έργα μεγάλου κόστους και αμφιβόλου οφέλους.

Εκ συστάσεως της Κίνησης μας, έχουμε επισημάνει την μεταβολή στις υδροληψίες των πηγών, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί ότι τα έργα αυτά είναι νόμιμα και αποτελούν προϊόν μελέτης, καθώς δεν έχουμε εντοπίσει πουθενά την ύπαρξη υδρομέτρων για την καταμέτρηση της παροχής νερού στο δίκτυο.

Σύμφωνα την νομοθεσία, η ύπαρξη υδρομέτρων είναι υποχρεωτική ώστε να εξασφαλίζεται ότι η Οικολογική Παροχή, η ποσότητα νερού δηλαδή που απαιτείται για την διατήρηση της σωστής αναλογίας γλυκού – αλμυρού νερού στα κατάντη του ποταμού, δεν περιορίζεται, προκειμένου να αποφευχθεί η υφαλμύρωση των υπόγειων νερών, η διάβρωση του οικοσυστήματος και η επιβίωση των υδρόβιων οργανισμών.

Σε αναμονή άμεσων απαντήσεων».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon