Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης τονίζει ότι, αντί να κομπάζει η κυβέρνηση για τα δήθεν «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία, να δώσει λεφτά ώστε να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να προσληφθεί το ανάλογο προσωπικό…

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των τοπικών της παραγόντων να παρουσιάσουν μια εικόνα συνέπειας και ενδιαφέροντος της κυβέρνησης προς τους ασθενείς για τα 100.000 χρωστούμενα πανελλαδικά χειρουργεία και τα πάνω από 9.000 σε επίπεδο Κρήτης μόνο υποκριτική και αστεία μπορεί να χαρακτηρισθεί», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, αναφορικά με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των τοπικών στελεχών της για την έναρξη των «δήθεν δωρεάν» χειρουργείων.
Σύμφωνα με τον Δ. Βρύσαλη, «η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να κρύψει τη πραγματικότητα και την ευθύνη της κυβέρνησης πως πραγματικό εμπόδιο στη ταχύτερη υγειονομική ανακούφιση των Ελλήνων στέκεται η πολιτική της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίηση, της μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και η μετατροπή των ασθενών σε πελάτες».
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ,
- Σχεδόν 25/% κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
- Στις 40% κλειστές χειρουργικές αίθουσες.
- Στις πάνω από 2900 κενές οργανικές μόνιμες θέσεις δαλαδή το 46% των έτσι και αλλιώς ξεπερασμένων οργανισμών.
- Στις πάνω από 680 κενές μόνιμες θέσεις στα κέντρα υγείας και τόσα άλλα.
Ο ίδιος τονίζει ότι αντί να κομπάζουν για τη ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, να δώσουν λεφτά ώστε να λειτουργήσουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, που είναι έτοιμες αλλά δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό.
Και καταλήγει:
«Η κυβέρνηση και τα στελέχη της διαφημίζουν το πρώτο “κέρασμα” επί πληρωμή χειρουργείων από τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ για να εμπεδωθεί στη συνείδηση και το μυαλό του λαού, ότι πρέπει να πληρώνει για την θεραπεία του. Δηλαδή δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προσπαθήσουν νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των ασθενών το νόμιμο φακελάκι, δηλαδή την αισχρή και στην ουσία εκβιαστική απευθείας πληρωμή για τη θεραπεία τους.
Το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα αυτών των χειρουργείων και των ανάλογων χρημάτων βέβαια, θα πάει απευθείας σε ομίλους ιδιωτικής υγείας, με voucher και με ταρίφα χιλιάδων ευρώ για κάθε ασθενή, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αμελεί να κάνει ένα ακόμα δωράκι στους επιχειρηματίες της Υγείας.
Αντί λοιπόν τα τοπικά στελέχη να κομπάζουν για τη ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ας μας εξηγήσουν καλύτερα γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει αυτά τα 54 εκατομμύρια ευρώ που δίνει για τα πρώτα «δωρεάν» χειρουργεία, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, που είναι έτοιμες αλλά δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό και τα αντίστοιχα απογευματινά χειρουργεία θα είχαν γίνει μέσα σε τρεις μήνες ;
Η απάντηση είναι απλή και καθόλα αντιλαική. Κυβέρνηση και ΕΕ προτιμούν να δίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ένα μέτρο ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης και των “κορακιών” της ιδιωτικής υγείας με “ζεστό” χρήμα, αντί να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα με αύξηση της χρηματοδότησης που θα οδηγούσε στη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε μόνιμη και σταθερή μείωση μέχρι εξαφάνισης των ντροπιαστικών λιστών αναμονής. Τα συμπεράσματα δικά σας».