Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην κοινωνία του Ηρακλείου, καθώς εκατοντάδες παιδιά έμειναν εκτός παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ. Ούτε οι μισές αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές, σπρώχνοντας πολλές οικογένειες σε ιδιωτικούς σταθμούς…

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες οικογένειες στο Ηράκλειο, από τα προβλήματα που δημιουργούνται με πολλά παιδιά να μένουν εκτός βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ.
Για μία ακόμη χρονιά, αποκλείστηκα εκατοντάδες παιδιά από τη δωρεάν προσχολική φροντίδα και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Μάλιστα, πανελλαδικά αποκλείστηκαν 30.000 παιδιά που απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα των voucher (κουπονιών) της ΕΕΤΑΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας από τα 340.000 περίπου παιδιά προσχολικής ηλικίας (6 μηνών έως 4 ετών), μόνο για 140.000 παιδιά έγιναν αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ το πολυπόθητο κουπόνι απέκτησαν μόνο 111.000 παιδιά.
Στον Δήμο Ηρακλείου το πολυπόθητο voucher για μια θέση στους βρεφικούς σταθμούς πήραν 1.100 βρέφη, δηλαδή το 40% περίπου όσων έκαναν αίτηση. Το voucher έγινε ανέφικτος στόχος και φέτος για χιλιάδες οικογένειες, παρ’ όλο που εκπληρώνουν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, και όλα αυτά δίχως να συνυπολογιστούν χιλιάδες γονείς που δεν μπήκαν καν στην διαδικασία να κάνουν αίτηση.
Ταυτόχρονα, εκατοντάδες γονείς δεν μπορούν να βρουν θέση στους δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς, καθώς αυτοί που λειτουργούν είναι ελάχιστοι, με δεδομένο ότι ο δήμος έχει δυναμικότητα 480 βρέφη.
Αντίστοιχα για τους παιδικούς σταθμούς δόθηκαν 1400 voucher, με το δήμο να μπορεί να καλύψει σήμερα περίπου 900 παιδιά. Μέρος από τα υπόλοιπα παιδιά να πηγαίνει στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Ταυτόχρονα και στα ΚΔΑΠ η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς εκατοντάδες παιδιά στον δήμο Ηρακλείου αποκλείστηκαν. Με καταγγελίες μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων, ΑμΕΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων, που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις άλλες προϋποθέσεις για τα ΚΔΑΠ, φέτος, αν και με πλήρη φάκελο, δεν έχουν λάβει το voucher που δικαιούνται και παραμένουν εκτός δομών.
Παρότι υπάρχουν κενές θέσεις, επειδή τα voucher χορηγούνται με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, πολλές οικογένειες, αν και «δυνητικά δικαιούχοι», αποκλείστηκαν, απλώς και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα νέες μητέρες να αναγκάζονται να παραιτηθούν διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος ενός ιδιωτικού παιδικού σταθμού για το παιδί, κι έτσι επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι από το να δίνουν όλο το μισθό τους απλά για να μπορούν να δουλέψουν.
Σε απόγνωση είναι και οι αναπληρωτές και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, κυρίως γυναίκες, που ήρθαν να δουλέψουν στο Ηράκλειο μαζί με τα παιδιά τους, μακριά από το σπίτι τους, συχνά χωρίς τον άλλο γονέα, που είναι δύσκολο να αφήσει τη δουλειά του και να ακολουθήσει την οικογένεια.
Αυτή η κατηγορία εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να στείλει τα παιδιά της στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, διότι συνήθως έχει λίγα μόρια, και με δεδομένο τον μικρό αριθμό θέσεων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, δεν έχει πρόσβαση.
Επιπλέον, αποκλείονται εκατοντάδες παιδιά που οι γονείς τους είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ή δίδακτρα στους ιδιωτικούς.
Για όλα αυτά τα θέματα, σωματεία εργαζομένων και γονέων καλούν σε παρεμβάσεις στις ερχόμενες δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (Δευτέρα 4 και Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να απαιτήσουν λύσεις.
Γονείς και σωματεία διεκδικούν:
- Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εκδρομές, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών.
- Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
- Mονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
- Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
- Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
- Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους
- Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.