Προχωρά η πολεοδομική μελέτη των Δυτικών Καμινίων, μετά και την έγκριση κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, της γνωμοδότησης των μελετητών επί των 17 ενστάσεων οι οποίες κατατέθηκαν για την δεύτερη ανάρτησή της…

Προχωρά η πολεοδομική μελέτη των Δυτικών Καμινίων, μετά και την έγκριση κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, της γνωμοδότησης των μελετητών επί των 17 ενστάσεων οι οποίες κατατέθηκαν για την δεύτερη ανάρτησή της.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναλύθηκαν από την αρχιτέκτονα Πολεοδόμο, εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου, Άννα Μπιτσακάκη, μία προς μία οι 17 ενστάσεις δημοτών οι οποίες είχαν κατατεθεί και ελήφθησαν οι αντίστοιχες αποφάσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την προσαρμογή της μελέτης στα νέα δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη αφορά τμήμα της περιοχής των Καμινίων, μεταξύ της παραλιακής Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου, του ποταμού Γιόφυρου, της Λ. 62 Μαρτύρων και των οδών Κυβέλης, Ελευθέρνης και Καντάνου.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στο ιστορικό της μελέτης σημειώνοντας ότι η ίδια η μελέτη καταλήγει σήμερα σε ένα σημείο εκπλήρωσης μετά από πάρα πολλά χρόνια από την ένταξη της περιοχής αυτής, το 1987.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι μια περιοχή με πυκνή δόμηση και επιχειρούνται διευθετήσεις οι οποίες δεν θα είναι βλαπτικές για τις ιδιοκτησίες ενώ παράλληλα έδωσε και την συνολική εικόνα η οποία θα διαμορφωθεί στην περιοχή των Δυτικών Καμινίων με την υλοποίηση της μελέτης, αλλά και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.
«Είναι μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από κατοικία ως επί το πλείστον, αυτή η κατοικία δεν αφορά ανθρώπους που θα τους λέγαμε ιδιαίτερα εύπορους. Yπάρχει μια περιοχή επίσης η οποία χαρακτηριζόμενη ως περιοχή γενικής κατοικίας έχει και εμπορικές χρήσεις. Αυτό απασχόλησε, καταλαβαίνετε τους μελετητές, είναι η περιοχή που εφάπτεται στην οδό 62 Μαρτύρων. Aπό εκεί και πέρα έχουμε μερικούς κοινόχρηστους χώρους τους οποίους προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο», πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Μίλησε επίσης για τις προϋποθέσεις για πράσινους πνεύμονες αλλά και ικανούς κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, ιδιαίτερα στην βορειοανατολική απόληξη που είναι τα Ταμπακαριά.
«Και βεβαίως από την πλευρά τη δυτική συνολικά, έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία για τη διευθέτηση της παρόχθιας ζώνης το οποίο θα χρειαστεί βεβαίως μια μελέτη για να γίνει, αλλά είναι πραγματικά ένα μεγάλο στοίχημα με την ευκαιρία αυτής της πολεοδόμησης να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με ένα οργανωμένο τρόπο τις παρόχθιες ζώνες των χειμάρρων, ποταμών, ρεμάτων τα οποία διατρέχουν, με κατεύθυνση από το νότο προς το βορά, την πόλη και βεβαίως ξεκινώντας από ένα ποτάμι που είναι ο Γιόφυρος», επισήμανε.
«Η συνολική μας εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για μια πραγματιστική και εφαρμόσιμη μελέτη που λαμβάνει υπόψη της την οικιστική πραγματικότητα, την πραγματικότητα της δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή και προσπαθεί να τη βελτιώσει όσο είναι δυνατόν», κατέληξε ο δήμαρχος Ηρακλείου.
Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα γίνει εκ νέου ανάρτηση με δημοσίευση για την ενημέρωση όλων των ενισταμένων και αιτούντων.