cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 28.05 2025

Κατεπείγοντα μέτρα και έργα για την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Κατεπείγοντα μέτρα και έργα για την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης (Ηρακλείου), Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς…

Κατεπείγοντα μέτρα και έργα για την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Κατεπείγοντα μέτρα και έργα για την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης (Ηρακλείου), Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Στην ερώτηση επισημαίνονται τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε ορισμένα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και ζητείται η άμεση αποκατάστασή τους καθώς και η επιδιόρθωση οποιονδήποτε ζημιών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης ξύπνησε μνήμες από τον τραγικό σεισμό του 2021 στο Αρκαλοχώρι και έφερε για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης.

Προβλήματα διαπιστώθηκαν σε ορισμένα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αναφορικά με την ασφάλεια των εκθεμάτων, σε διατηρητέα κτίρια που έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη. Το ίδιο συνέβη και με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τα ετοιμόρροπα, τα οποία αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, αλλά και με νεότερες κατασκευές που παραμένουν ασυντήρητες. Πρόβλημα προέκυψε και από τις πτώσεις δομικών τμημάτων από ιδιωτικές κατοικίες, καθώς οι ιδιοκτήτες, με το περιορισμένο λαϊκό εισόδημα, αδυνατούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες συντηρήσεις των κτιρίων τους.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στις ήδη σεισμόπληκτες περιοχές στις οποίες παραμένει ο κίνδυνος από τα σπίτια που δεν έχουν κατεδαφιστεί, καθώς όπως καταγγέλλουν οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής.

Όπως επανειλημμένως το ΚΚΕ έχει αναδείξει, απέναντι στην επιτακτική ανάγκη για έργα αντισεισμικής προστασίας, προτάσσεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις η λογική του κόστους – οφέλους, σύμφωνα με κριτήρια της ΕΕ. Κατά συνέπεια, έργα αντισεισμικής θωράκισης που δεν φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο δεν είναι επιλέξιμα. Δεν υλοποιούνται, μολονότι η χώρα μας καταγράφεται πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και έκτη παγκόσμια, ενώ η Κρήτη είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με ένα πλέγμα μέτρων αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η έλλειψή τους.

Δημόσια κτήρια και υποδομές, με έμφαση σχολεία και Νοσοκομεία, χώροι συνάθροισης της νεολαίας, χώροι άθλησης, στάδια, δικαστήρια, κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, κ.ά., σε μεγάλο ποσοστό δεν πληρούν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα περί αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Επιπλέον, ακόμη και κτίρια χωρίς στατικά προβλήματα, διαπιστώνεται ότι έχουν σοβαρές ή επικίνδυνες φθορές ή οτιδήποτε άλλο που συνιστά επικινδυνότητα ειδικά σε περίπτωση σεισμού, πχ απουσία δεύτερου κλιμακοστασίου, παρουσία καυστήρων σε διαδρόμους διαφυγής, ανυπαρξία κατάλληλων χώρων συγκέντρωσης, κ.ά.

Ειδικά για τα σχολεία της Κρήτης, η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Το εκρηκτικό μείγμα της παλαιότητας, της έλλειψης συντήρησης, κτλ, που επισημαίνεται από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, επιβεβαιώνεται και με πρόσφατη έρευνα (Μάρτιος 2023- Απρίλιος 2024) από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη 2021-2027». Συγκεκριμένα, μόνο περίπου το 16 % των σχολείων, φαίνεται να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Όσον αφορά στην παλαιότητα του κτηριακού αποθέματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό (20,69%) των σχολικών κτηρίων στην Κρήτη είναι μεταγενέστερα του 2000. Επίσης αποτυπώνεται η λειτουργία σχολείων με διαπιστωμένα στατικά προβλήματα σε ποσοστό που αγγίζει το 4%. Δηλαδή σε κτήρια εντελώς ακατάλληλα να στεγάζουν μαθητές και εκπαιδευτικούς, στεγάζονται πάνω από 3.000 μαθητές, περίπου το 3,5% του μαθητικού πληθυσμού της Κρήτης!

Εκτός από αυτά, υπάρχει και ένας σοβαρός αριθμός σχολικών κτηρίων στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου, Αρχανών – Αστερουσίων, που έχουν κριθεί ακατάλληλα, αφού έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 2021 ή άλλα που έχουν κριθεί ακατάλληλα από παλαιότερους σεισμούς, όπως τα σχολεία της Κισσάμου, κ.α.. Αποκαλυπτικό, επίσης, για τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους και αποδεικτικό των προτεραιοτήτων του, είναι ότι η μελετητική ετοιμότητα για στατική ενίσχυση δεν καλύπτει ούτε τα σχολεία που έχουν κριθεί ακατάλληλα λόγω σεισμού ούτε αυτά που έχουν δηλωθεί να είναι σε κακή κατάσταση, δηλαδή με εμφανή στατικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, από τον Μάρτη του 2023, οπότε θεσμοθετήθηκε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για τα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2024 και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση για το σύνολο των αναγκών.

Επιπλέον, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Δήμων δεν γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις και εκτεταμένες εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν προχώρησαν σε ολοκλήρωση των ελέγχων και στις απαραίτητες παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν επιτάχυναν το πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων, αλλά μετέφεραν την αρμοδιότητα στους δήμους, κάνοντας παράλληλα δραστικές περικοπές κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγώντας σε οριστική απαξίωση τη δημόσια σχολική στέγη.

Επιπρόσθετα, τεράστιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες, οι ελλείψεις προσωπικού και μέσων στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς Πολιτικής Προστασίας, (πχ μηχανικοί, πυροσβέστες), ενώ ανύπαρκτη είναι και η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού. Τα μνημόνια ενεργειών «επί χάρτου», στην πράξη δεν καλύπτουν την ανάγκη προστασίας της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:

Ολοκλήρωση άμεσα του ελέγχου όλων των δημοσίων κτιρίων, όπως τα σχολεία, ελέγχων σε ιδιωτικά κτίρια, με προτεραιότητα αυτά που στεγάζουν μεγάλους εργασιακούς χώρους ή χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης με συνάθροιση πλήθους.

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σχολεία και Πανεπιστήμιο.

Γκρέμισμα των επικίνδυνων κτιρίων με ευθύνη του κράτους.
Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον αντισεισμικό σχεδιασμό και έργα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

Ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων Πολιτικής Προστασίας με πόρους, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και μέσα.

Εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού και άλλων καταστάσεων.

Ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του πληθυσμού.

Να εξασφαλιστεί ο σταθερός έλεγχος όλων των κτηρίων και των υποδομών για την αντισεισμική τους επάρκεια, σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό, με ιδιαίτερη μέριμνα στα σχολικά κτίρια, χωρίς καμιά έκπτωση στους όρους αντισεισμικής ασφάλειας και προστασίας.

Επιπλέον καλούνται οι κ. Υπουργοί, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, να καταθέσουν όλα τα σχετικά έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους τα Υπουργεία, σχετικά με τα έως τώρα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων στην Κρήτη, την κατηγοριοποίηση που έχουν λάβει αυτά από τον έλεγχο (προτεραιότητας Α, Β και Γ), καθώς και για την πορεία του δευτεροβάθμιου ή και τριτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε όσα κτίρια κρίθηκε απαραίτητος».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon