Ξεκίνησε στο Ρέθυμνο το 25ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρεθύμνου…

Ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής στο Ρέθυμνο, το 25ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνου.
Φέτος το κεντρικό θέμα είναι «Which Cosmos in 2030? Overcoming the syndrome of Icarus» – «Ποιος Κόσμος το 2030; Ξεπερνώντας το Σύνδρομο του Ικάρου».
Οι συνεδρίες που γίνονται στο Ωδείο Ρεθύμνου στην Αίθουσα ODEON θα επικεντρωθούν στις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων που άλλαξαν σημαντικά τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, τη σύνθετη ενεργειακή μετάβαση, τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους που φέρνει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάγκη θεσμικής ενδυνάμωσης της δημοκρατίας σε μια εποχή ενίσχυσης των ακροδεξιών ρευμάτων.
Επίσης, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η δύσκολη ανοικοδόμηση της χώρας, οι σχέσεις Κίνας-Αμερικής και οι εύθραυστες ισορροπίες ενός πολυ-πολικού κόσμο και το νέο τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην έναρξη μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός και ιδρυτής του Συμποσίου Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην 25ετή πορεία του Συμποσίου της Σύμης που ξεκίνησε, όπως ανέφερε, από ένα μικρό νησί, τη Σύμη: «Μία προσπάθεια με νέους ηγέτες της περιοχής στο να μπορούν να γνωριστούν και να διαμορφώσουν ένα προοδευτικό Όραμα Ειρήνης και συνεργασίας για την περιοχή».

Όπως είπε, «μετά από 25 χρόνια πολλά έχουν γίνει και θετικά αλλά βρισκόμαστε μπροστά, ίσως στις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχε ποτέ η ανθρωπότητα. Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή που ζούμε αυτές τις μέρες, προκλήσεις όπως οι εξελίξεις στη νέα τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, πολλά άλλα παρόμοια, που δίνουν τεράστιες δυνατότητες στην ανθρωπότητα με το ερώτημα όμως πώς αυτές θα αξιοποιηθούν».
Δηλαδή, όπως σημείωσε,« για ειρηνικούς σκοπούς, για την υγεία μας ή για πολεμικούς και συγκρουσιακούς στόχους; Όπως βεβαίως έχουμε και τη μεγάλη συγκέντρωση πλούτου και ανισότητας παγκόσμια που δημιουργεί ανησυχίες, στοχοποιήσεις, λιμούς και βεβαίως και μία μεγάλη αίσθηση συγκρουσιακή».

Το μεγάλο δίλημμα που έχουμε ως κοινωνίες, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, το οποίο βέβαια και θα συζητηθεί στο συμπόσιο: «Είναι αν μπορούμε να τιθασεύσουμε την αλαζονεία της εξουσίας, αν μπορούμε να έχουμε πιο δημοκρατικές κοινωνίες, αν μπορούμε όλες αυτές τις δυνατότητες να τις χρησιμοποιήσουμε για πιο δίκαιες κοινωνίες».
Μπορούμε δηλαδή, όπως επισήμανε,« την τεχνολογία, τις γνώσεις, τον τεράστιο πλούτο που έχει η ανθρωπότητα να τα αξιοποιήσουμε δημοκρατικά, συλλογικά, ανθρώπινα ή θα πάμε σε συγκρούσεις βίας, πόλωσης και αυτοματισμούς; Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα, αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα της δημοκρατίας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως στο συμπόσιο βρίσκονται δημοκρατικοί πολίτες που παλεύουν για τη δημοκρατία. «Ψάχνουμε για λύσεις για το μέλλον, για το σήμερα και δημιουργούμε ένα παγκόσμιο παράλληλα δίκτυο, ξεκινώντας από δω από το Ρέθυμνο από την Κρήτη, ένα δίκτυο που αναδεικνύει και την Ελλάδα ως ένα γενικότερο γεννήτορα ιδεών, προτάσεων και ανθρωπιάς».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι: «Κάθε Έλληνας είναι πολίτης του κόσμου. Η ελληνικότητα είναι μία παγκόσμια αξία, μία οικουμενική αξία και νομίζω ότι έρχονται εδώ όλοι τους από τις άλλες χώρες, με μεγάλο ενδιαφέρον».
Όπως συμπλήρωσε, «τούτο πρέπει να είναι στο μοτίβο της Ελλάδας, ο στόχος της Ελλάδας. Είμαστε μία μικρή χώρα με μεγάλη όμως ιστορία. Έχουμε ένα πλούτο που αυτόν πρέπει να αναδείξουμε, να γίνει μία επικοινωνία γνώσης ιδεών και αν το κάνουμε αυτό, η Ελλάδα θα είναι ένα κέντρο Ειρήνης και συνεργασίας των λαών».
«Μπορούμε δηλαδή πράγματι εμείς ως Έλληνες να παίξουμε καθοριστικό ρόλο, αν ανεβάσουμε τον πήχη εκεί που μας αξίζει», πρόσθεσε.

Η φετινή διοργάνωση σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών ανακατατάξεων στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ο συνεχιζόμενος για δεύτερο χρόνο πόλεμος στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, «η ρωσική εισβολή σήμανε τη γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σε αυτό τον κόσμο των αλλεπάλληλων κρίσεων, οι γενιές που ζουν τώρα θα έχουν την κοινή εμπειρία της μετάβασης, σε ένα πολυκεντρικό κόσμο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον κόσμο που μας κληροδοτήθηκε».

Στο περιθώριο του Συμποσίου ο κύριος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι ο ίδιος είναι πάντα υπέρ του διαλόγου. «Να μην τον φοβηθούμε το διάλογο, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά έχουμε κάθε λόγο να συζητούμε με τους γείτονές μας. Στο συμπόσιο μάλιστα υπάρχει ο Λιβανελί, φίλος μεγάλος του Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστής της Δημοκρατίας στην Τουρκία, έχουμε μαζί μας τον Δήμαρχο Σμύρνης και τον Δήμαρχο Μπόντρουμ που και οι δύο πιστεύουν στην ελληνοτουρκική φιλία».
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι «πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας βεβαίως, έχουμε το περίγραμμα των λύσεων και αν υπάρχει μία κοινή λογική και από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε, όχι εύκολα αλλά συστηματικά και με προσοχή να βοηθήσουμε».

Στο περιθώριο του Συμποσίου, την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 20.00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της διάσημης Ινδής καλλιτέχνιδος και ακτιβίστριας Ρουσίρα Γκούπτα. Η Ρουσίρα Γκούπτα μάχεται ενάντια στη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών και με τη δράση της κατόρθωσε να αλλάξει σημαντικά η σχετική νομοθεσία σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και να σωθούν πολλά θύματα σωματεμπορίας.
Τα έργα που θα εκτεθούν, δημιουργήθηκαν την εποχή της πανδημίας και μέσα από ένα κολάζ καθημερινών στιγμών και εικόνων δημιουργούν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.
Στην έναρξη του συμποσίου, χαιρέτησαν ο δήμαρχος Σμύρνης Μουσταφά Τουντς Σογιέρ και ο δήμαρχος Μποντρούμ Αχμέτ Αρας. Υπήρξε επίσης συζήτηση μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του διάσημου συνθέτη και συγγραφέα Ζουλφού Λιβανελί, ενώ την τελετή έναρξης παρουσίασε και συντόνισε η Μαργαρίτα Παπανδρέου.