«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Κρήτης που ξεσηκώνονται και με τους αρχαιολόγους που τιμούν την επιστήμη τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, αναφορικά με την εγκατάσταση των ραδιοβοηθημάτων (ραντάρ) του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι πάνω στον λόφο Παπούρα…

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Κρήτης που ξεσηκώνονται και με τους αρχαιολόγους που τιμούν την επιστήμη τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, αναφορικά με την εγκατάσταση των ραδιοβοηθημάτων (ραντάρ) του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι πάνω στον λόφο Παπούρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού μεθοδεύουν την εγκατάσταση των ραδιοβοηθημάτων (ραντάρ) του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι πάνω στον λόφο Παπούρα. Ακριβώς δίπλα στο τεράστιας σημασίας μινωικό μνημείο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του, τόσο ως προς τη δαιδαλώδη κατασκευή του όσο και για τα περιφερειακά ευρήματα στο σύνολο του λόφου για το οποίο οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμα μπορέσει να αποφανθούν για την ακριβή χρήση του κατά τα προανακτορικά ως τα πρώιμα παλαιοανακτορικά χρόνια της μινωικής περιόδου.
Η ίδια η Λίνα Μενδώνη πριν ένα χρόνο έλεγε στους Κρητικούς πως πρόκειται για «μοναδικό εύρημα με εξαιρετικό ενδιαφέρον που πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί» και υποσχόταν ότι «θα αναζητηθεί διαφορετική θέση για το ραντάρ».
Ωστόσο, την Τετάρτη 9 Ιουλίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καλείται, κατ’ εντολή της υπουργού να ψηφίσει για την τοποθέτηση δύο ραντάρ σε απόσταση αναπνοής (περίπου 20μ.) δεξιά και αριστερά του μνημείου, καταδικάζοντας για πάντα τόσο τις προσπάθειες έρευνας και ανάδειξης του μνημείου, όσο και τις πιθανότητες μετατροπής του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Τα σχέδια καταστροφής επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους τόσο η Λίνα Μενδώνη όσο και ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας.
Ούτε να το σκέφτονται όμως. Θα βρουν απέναντί τους την τοπική κοινωνία που ήδη έχει ξεσηκωθεί αλλά και τον επιστημονικό κόσμο, τους αρχαιολόγους και τους μελετητές που σέβονται την επιστήμη και τα πτυχία τους και θεωρούν αδιανόητο να συναινέσουν σε αυτή την καταστροφή.
Το ΜέΡΑ25 με τις οργανώσεις βάσης του στην Κρήτη θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για την προστασία του μνημείου. Τασσόμαστε σταθερά και ξεκάθαρα εναντίον της «ανάπτυξης» που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.
Ειδικά για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, έχουμε εδώ και χρόνια επισημάνει πως πρόκειται για ένα άδικο, παράλογο και πανάκριβο έργο. Η καταστροφή των αρχαιοτήτων της περιοχής είναι μόνο μία από τις δεκάδες αρνητικές επιπτώσεις στην Πεδιάδα, που συνδυάζονται με την προσπάθεια ξεπουλήματος της παραθαλάσσιας έκτασης του σημερινού αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης».
Ζητάμε ακόμα και σήμερα τη διακοπή της κατασκευής του έργου και την ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημείου της Παπούρας. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των τοπικών φορέων. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα σχετικά ψηφίσματα των μόνιμων και έκτακτων αρχαιολόγων που τιμούν την επιστήμη τους».