Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετείχε στο 8ο Posidonia Sea Tourism Forum – Αναδείχτηκαν από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών & Τουρισμού Γιώργο Αγριμανάκη, τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Ηρακλείου και η δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού σε όλα τα επίπεδα…

Στο 8ο Posidonia Sea Tourism Forum που πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο στις 6 και 7 Μαΐου υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών & Τουρισμού Γιώργος Αγριμανάκης, εκπροσωπώντας το δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό που την Τετάρτη απουσίαζε στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο.
Κατά την τοποθέτηση του στις εργασίες του Forum, ο Γιώργος Αγριμανάκης ανέδειξε τις υφιστάμενες δυνατότητες της πόλης, αναφέροντας ότι το Ηράκλειο είναι σήμερα μια από τις δυναμικότερες πύλες εισόδου της χώρας, με ένα λιμάνι κρουαζιέρας που ενισχύεται διαρκώς και με ένα διεθνές αεροδρόμιο που προετοιμάζεται να δώσει τη θέση του σε έναν νέο, υπερσύγχρονο αεροπορικό κόμβο.
Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι το Ηράκλειο δεν είναι μόνο ένα πέρασμα αλλά αποτελεί και σημαντικό προορισμό έχοντας βαθύ πολιτισμικό υπόβαθρο, με ιστορική συνέχεια χιλιετιών, με λαϊκή κουλτούρα που στηρίζεται στη φιλοξενία, την αυτάρκεια και την υπερηφάνεια του κρητικού λαού.
Όπως σημείωσε: «Εδώ γεννήθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή πολιτεία: η Μινωική Κνωσός, με την αίγλη και το μυστήριο του πρώτου αστικού πολιτισμού της Ευρώπης. Δίπλα της, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φιλοξενεί μια από τις πιο σημαντικές συλλογές μινωικής τέχνης στον κόσμο. Στην παραλιακή μας ζώνη, το εμβληματικό Ενετικό Φρούριο του Κούλε, μαζί με τις ενετικές στοές, τις πύλες και τα μνημεία συνθέτουν την πολυεπίπεδη ιστορική ταυτότητα του Ηρακλείου, μια ταυτότητα που ζει και εξελίσσεται».
«Είμαστε περήφανοι που το Ηράκλειο είναι μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, στον τομέα της γαστρονομίας. Η γεύση, η διατροφή, το τραπέζι της Κρήτης είναι για εμάς πολιτισμός, είναι βιωματική εμπειρία και στοιχείο τουριστικής ταυτότητας», πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Αγριμανάκης επεσήμανε τα πολυεπίπεδα πλεονεκτήματα του Ηρακλείου εστιάζοντας στις υποδομές, στην ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού αλλά και στη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.
«Διαθέτουμε τις υποδομές και κυρίως τη βούληση, να αναπτύξουμε όλες τις θεματικές μορφές τουρισμού: πολιτιστικό, αγροτουριστικό, συνεδριακό, αθλητικό, τουρισμό ευεξίας, πάντοτε με σεβασμό στον τόπο και τον άνθρωπο. Η κρουαζιέρα δεν είναι απλώς ένας κλάδος τουρισμού. Για εμάς, είναι στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης και ενίσχυσης της επισκεψιμότητας στην πόλη. Μια ευκαιρία για αλληλεπίδραση με το ιστορικό κέντρο, για σύνδεση με την τοπική κοινωνία, για διάχυση οφέλους», επισήμανε ο κ. Αγριμάκης.
Και συνέχισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, το Ηράκλειο προχωρά άμεσα στη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού – DMMO. Μια σημαντική θεσμική τομή, για τον συντονισμό της τουριστικής μας πολιτικής, την προβολή της ταυτότητάς μας και τη χάραξη στρατηγικής με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας, της αειφορίας και της ανθεκτικότητας. Το Ηράκλειο σημαίνει ιστορία. Σημαίνει πολιτισμό, γαστρονομία, αυθεντικότητα. Σημαίνει Μεσόγειος. Σημαίνει μέλλον».
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Τουρισμού κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου συμμετείχε εκπροσωπώντας το Δήμο Ηρακλείου και σε επιμέρους πάνελ συζήτησης που οργάνωσε η HELMEPA αναφορικά με τις δράσεις απανθρακοποίησης των λιμανιών.
Στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να διεκδικεί, να προτείνει και να επιμένει σε δράσεις και έργα που εξυπηρετούν την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον.