cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Οι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν σώμα και ψυχή

Μπορεί αυτές τις ημέρες να γίνονται οι καθιερωμένες σχολικές γιορτές που ρίχνουν την αυλαία της φετινής σχολικής χρονιάς αλλά οι εκπαιδευτικοί μαζεύουν ξανά, μετά από ακόμα μια δύσκολη χρονιά, τα κομμάτια της ψυχής και του σώματος τους!!!

Οι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν σώμα και ψυχή

Αυτές τις ημέρες εκδηλώνονται οι καθιερωμένες σχολικές εορτές στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της χώρας, που ρίχνουν την αυλαία της φετινής σχολικής χρονιάς. Κατά γενική ομολογία, όλων των εμπλεκόμενων μελών της σχολικής κοινότητας, εκπαιδευτικών-γονέων-μαθητών, ολοκληρώνεται μια δύσκολη, από πολλές απόψεις, χρονιά.

✍️ ο Γιώργος Μακράκης για το CretaNews
(Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» – Μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ)

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είχαμε να αντιμετωπίσουμε…

  • αφενός τις πάγιες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς το Υπουργείο Παιδείας δε φρόντισε να καλύψει όλες τις ανάγκες (όπως παράλληλη στήριξη, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, τμήματα ένταξης κ.ά.),
  • και αφετέρου τις συχνές και επαναλαμβανόμενες απουσίες νοσούντων εκπαιδευτικών και μαθητών, που δημιουργούσε προβλήματα τόσο στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων, όσο και στην ομαλή ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή των –αναγκαίων– μέτρων προστασίας και το βάρος της τήρησης των πρωτοκόλλων υγείας στον εκπαιδευτικό (ιχνηλάτηση, διάθεση και έλεγχος τεστ κ.ά.), που κατ’ ουσία μετάλλασσαν το ρόλο του, απορροφούσε πολύτιμη ενέργεια.

Η εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, που επιδιώκει την αλλαγή ταυτότητας του Δημόσιου Σχολείου, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο στην λειτουργία των σχολείων.

Συγκεκριμένα, οι νόμοι Κεραμέως στοχεύουν μεθοδικά στη λειτουργία του Σχολείου με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, τη μετατροπή του σε ένα γραφειοκρατικό-διεκπεραιωτικό μηχανισμό που εμπεριέχει, όλο και πιο έντονα, την τυποποίηση της διδασκαλίας και ενός ασφυκτικού ελέγχου του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το παράδειγμα άλλων χωρών δείχνει ότι η περίφημη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε ανισότητες και γκετοποίηση σχολείων και περιοχών

Επιπλέον, το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης με κύριο περιεχόμενο την ανταγωνιστική κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών διαμορφώνει συνθήκες που οδηγούν εμπειρικά, από την εφαρμογή τέτοιου είδους μοντέλων σε άλλες χώρες, στην όξυνση των μορφωτικών και κοινωνικών ανισοτήτων, σε γκετοποίηση σχολείων και περιοχών.

Εμμονική και αυταρχική η συμπεριφορά της Κεραμέως απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και τα θεσμικά της όργανα – Στρέφει την κοινωνία, μέσω των ΜΜΕ, κατά των εκπαιδευτικών!!!

Το κερασάκι στην τούρτα, για την έκρυθμη κατάσταση στα σχολεία, είναι η εμμονική και αυταρχική συμπεριφορά της Υπουργού Παιδείας απέναντι στους εκπαιδευτικούς και στα θεσμικά όργανα του Κλάδου.

Η κα. Κεραμέως έχει οδηγήσει, για πρώτη φορά από το 1974 και μετά, τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στα δικαστήρια ώστε να ακυρώσει απεργιακές κινητοποιήσεις, αρνείται συστηματικά το διάλογο και την κατάθεση προτάσεων, ενώ καταφεύγει σε επικοινωνιακές φιέστες προσδοκώντας να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα σε πάρα πολλά θέματα της εκπαίδευσης.

Η σχολική χρονιά μπορεί να κλείνει με χαμόγελα και γιορτές αλλά… οι εκπαιδευτικοί μαζεύουν ξανά τα… κομμάτια τους!!!

Σε κάθε περίπτωση, η σχολική χρονιά θα κλείσει με τα χαμόγελα και τις αγκαλιές μαθητών και εκπαιδευτικών. Η σχολική χρονιά κλείνει με το δεδομένο ότι οι Εκπαιδευτικοί, γι’ άλλη μια φορά, κατέθεσαν σώμα και ψυχή, για να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν, δίχως την επαρκή στήριξη από την Πολιτεία.

Η σχολική χρονιά κλείνει, με την ελπίδα και συνάμα με τον διαρκή μας αγώνα, το Σχολείο να παραμείνει ζωντανό εκπαιδευτικό κύτταρο με περισσότερη παιδαγωγική ελευθερία, στοχεύοντας στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.

Ένα Σχολείο με σύγχρονες υποδομές, σταθερό εκπαιδευτικό δυναμικό και εστιασμένο στην παιδαγωγική και κοινωνική διάσταση της εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon