Περιοδεία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιουλίου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και στελέχη του κόμματος, αναδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό…

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιουλίου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και στελέχη του κόμματος.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Μανώλης Συντυχάκης μίλησε για μία «διαλυτική πολιτική σε βάρος των δομών Ψυχικής Υγείας, την οποία διαχρονικά υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τις Οδηγίες της ΕΕ, και η οποία αποτυπώνεται με τον χειρότερο τρόπο τρόπο και στα Χανιά».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι τραγικές με αποτέλεσμα η διαβίωση, η φροντίδα, η θεραπεία και η υποστήριξη των ψυχικά πασχόντων να είναι εξαιρετικά επισφαλής και ανεπαρκής.
Παράλληλα, η ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και εκπαίδευση είναι ανύπαρκτη, την ώρα που όπως λέει, «η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υποκριτικά μιλάει για τη “συμπερίληψη” των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων».
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, οι συνέπειες της υποστελέχωσης αφορούν και τους εργαζομένους οι οποίοι βιώνουν την εργασιακή εξάντληση, την ψυχική κόπωση, τη ματαίωση και την απογοήτευση, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς, με βάση τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, ενώ δεν παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι διορισμοί μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων επαγγελματιών υγείας έχουν να γίνουν από το 2009 και μέρος των ελλείψεων καλύπτεται με ελαστικά εργαζόμενους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ», πρόσθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου.
Τέλος, επισήμανε ότι, «η κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις έκαναν έως τώρα, κλιμακώνει τη διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια Ψυχική Υγεία και απεξάρτηση, τις οποίες θεωρεί κόστος και τις παραδίδει σε κάθε λογής ιδιώτες, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους ψυχικά πάσχοντες και εξαρτημένους».
«Βαθαίνει η ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας, ώστε να διευκολυνθεί το κράτος να ξεφορτωθεί την ευθύνη του απέναντι στον ψυχικά πάσχοντα και να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγέθυνση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτό τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, με τραγικές συνέπειες στα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών», κατέληξε ο Μ. Συντυχάκης.