Κατολισθήσεις και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα είναι το αποτέλεσμα της επιδείνωσης του καιρού στην Κρήτη, του οποίου κύριο χαρακτηριστικό από το πρωί της Παρασκευής, είναι οι έντονες βροχοπτώσεις…

Κατολισθήσεις και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα είναι το αποτέλεσμα της επιδείνωσης του καιρού στην Κρήτη, του οποίου κύριο χαρακτηριστικό από το πρωί της Παρασκευής, είναι οι έντονες βροχοπτώσεις.
Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος του Φόδελε, αλλά και στο ύψος του Μπαλί σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Μάλιστα, για κάποια ώρα η κυκλοφορία γινόταν με δυσκολία, με μηχανήματα και υπαλλήλους της περιφέρειας, που έσπευσαν στο σημείο, να επιχειρούν να καθαρίσουν το οδόστρωμα και να απομακρύνουν τον κίνδυνο ατυχήματος.
Κατολισθήσεις καταγράφηκαν και στο οδικό δίκτυο για το Λέντα του Δήμου Γόρτυνας, που επίσης μηχανήματα της περιφέρειας αλλά και του δήμου προχώρησαν στις απαραίτητες εργασίες, προκειμένου η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Στον Λέντα, τουρίστρια που φέρεται να οδηγούσε ποδήλατο, κινδύνευσε να παρασυρθεί, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει δρόμο που είχε μετατραπεί σε χείμαρρο λόγω της έντονης βροχόπτωσης.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να παρέμβουν σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

Προσεκτικοί καλούνται να είναι οι πολίτες που κινούνται στον ΒΟΑΚ
Ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι οι πολίτες που κινούνται στον Βόρειο Οδικό Άξονα αυτές τις ώρες, λόγω απότομης αλλαγής του καιρού στα Χανιά και το Ρέθυμνο, με τοπικές καταιγίδες ανατολικά του νομού Ρεθύμνου, αλλά και με την ταυτόχρονη επανεμφάνιση αφρικανικής σκόνης.
Οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή του Φόδελε από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο πρέπει να είναι προσεκτικοί λόγω των κατολισθήσεων που υπάρχουν και να ακολουθούν τις οδηγίες από τα κλιμάκια Τροχαίας και Πυροσβεστικής που βρίσκονται επί του ΒΟΑΚ.
Επίσης, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, λόγω της μεταφοράς σκόνης από την Βόρεια Αφρική, που «έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και ανάλογα με το επίπεδο συγκέντρωσης αυτών μπορεί να επηρεαστεί η υγεία οποιουδήποτε ατόμου» συνιστά προσοχή στις ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά και βρέφη, ηλικιωμένα άτομα, άτομα με παθήσεις στους πνεύμονες και με χρόνιες καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.
Επισημαίνουν παράλληλα οι αρμόδιοι ότι:
Στην περίπτωση εμφάνισης αυξημένης συγκέντρωσης σκόνης τα παραπάνω άτομα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Συνιστάται η παραμονή σε κλειστούς χώρους και εφόσον διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στην λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του και συνιστάται σε κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό να περιορίσει την σωματική του άσκηση-δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.