Σήμερα πραγματοποιείται η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Η αυλαία άνοιξε στις 10 το πρωί, ενώ πέφτει αργά το απόγευμα, με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη…

Σήμερα πραγματοποιείται η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Η αυλαία άνοιξε στις 10 το πρωί, ενώ πέφτει αργά το απόγευμα, με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Κρήτης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποίησε παρέμβαση, πριν την κεντρική του ομιλία.
Ο κ. Ανδρουλάκης με αφορμή την αναφορά που έγινε στο πάνελ για την Κάσο και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σχολίασε πως «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Η χώρα δέσμευσε 650 εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο και έχω ρωτήσει τον πρωθυπουργό στη Βουλή, τον υπουργό ‘Αμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών να μας πουν κάτι απλό: ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του έργου».
«Δεν είναι μόνο τα χρήματα, είναι και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε οτι «εάν πάμε στην αναδίπλωση -όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές-, τότε προφανέστατα η Τουρκία έχει πετύχει τον στόχο της, η Ελλάδα εκτίθεται ανεπανόρθωτα εάν ένα έργο που έχει σχεδιαστεί και έχει πολυδιαφημιστεί έχει αυτή την κατάληξη».

Σχολιάζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν μπορεί να «αγοράσει» το σενάριο ότι η Ευρώπη σχεδίασε τη δική της ενεργειακή στρατηγική κι εμείς παρασυρθήκαμε από την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα, ενώ δεν έχει εξάρτηση από το φυσικό αέριο -μιλώ πάντα για την ηλεκτροπαραγωγή που είναι το κρίσιμο στοιχείο, εμείς δεν έχουμε βαριά βιομηχανία τόσο μεγάλη όσο η Γερμανία- αποκτά ξαφνικά μια τεράστια εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ενώ γνωρίζαμε, καθώς είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στην Κριμαία, ότι ήταν πιθανό το σενάριο της κλιμάκωσης, άρα της εξάρτησης, άρα του εκβιασμού και του γεωπολιτικού κινδύνου».
Πρόσθεσε δε: «Τι κάνει η χώρα μας, αντί να επενδύσει στα δίκτυα; Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε δίκαιη πράσινη μετάβαση και να φύγουμε από τον ρυπογόνο λιγνίτη με ένα υγιές αναθετικό σύστημα και γεωπολιτική ασφάλεια; Διότι δεν έχουμε δίκτυα ούτε εσωτερικά, ούτε εξωτερικά».
«Αντί η χώρα μας να επενδύσει στο δίκτυο και να λέμε σήμερα “κύριοι δήμαρχοι, ο καθένας από εσάς έχει τη δική του ενεργειακή κοινότητα, έχουμε αποθήκευση, έχουμε όλες τις υποδομές άρα διασυνδέουμε τους ρυθμούς της απολιγνιτοποίησης με τα έργα αποθήκευσης και δικτύου για να κάνουμε υγιή, σταθερή πράσινη μετάβαση προς όφελος του πολίτη και της παραγωγής”, δεν επενδύσαμε στο δίκτυο».
Όσον αφορά πώς τιμολογείται σήμερα η ενέργεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε καταλήγοντας: «Να μάθει ο κόσμος ποια είναι η πραγματικότητα. Ποιο είναι το ποσοστό από το χρηματιστήριο ενέργειας αποβραδίς και τι γίνεται κάθε πρωί στην Ελλάδα που εκτινάσσεται η τιμή της ενέργειας;».
Άννα Διαμαντοπούλου: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε σε ανατροπές»
Κατά τον χαιρετισμό της, στην έναρξη της συνδιάσκεψης η Άννα Διαμαντοπούλου, Μέλος Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, αναφέρθηκε στις τρεις όπως είπε μεγάλες ενότητες του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, που σχετίζονται με τον χώρο της εργασίας, της ελληνικής παραγωγής και το χώρο της περιφέρειας.
«Είναι οι ενότητες που σήμερα πλήττονται και όπου η πολιτική μας για αυτές δεν είναι συνέχεια η καλύτερη και η βελτίωση. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε σε ανατροπές, γιατί έτσι δεν μπορεί να συνεχίσουμε», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τον χώρο της εργασίας η ‘Αννα Διμαντοπούλου ανέφερε ότι από τον αγροτικό τομέα μέχρι τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ο δημόσιο υπάλληλο, η πραγματικότητα είναι οι «χαμηλοί μισθοί, μεγάλη ακρίβεια, δυσκολία στην καθημερινότητα».
Συγκεκριμένα για την επιχειρηματικότητα, σχολίασε ότι την ώρα που όλες οι επιχειρήσεις έχουν προβλήματα ακόμη και στην επιβίωση «η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί σε πέντε μεγάλους ομίλους στην ενέργεια και πέντε στις κατασκευές».

«Η περιφέρεια ερημώνει, σε μία Ελλάδα που μικραίνει δημογραφικά» είπε στο χαιρετισμό της η κ. Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας ότι πέρα από τις τρεις ενότητες που θέτει από την ίδρυσή του ως βάση το κόμμα, «πυρήνας του κινήματος είναι η εθνική στρατηγική για την κυριαρχία της χώρας».
Από το βήμα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Κρήτης του κόμματος, το Μέλος Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης αναδεικνύουν τις αναγκαιότητες του σήμερα για μια Κρήτη που πρέπει να είναι εξωστρεφής, ανθεκτική και η νέα γενιά θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές.
«Στόχος είναι να χτυπήσουμε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών, μεταξύ των περιφερειών, μεταξύ των πολιτών και να κάνουμε μία Ελλάδα ισχυρή» επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι το νερό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την βιωσιμότητα ακόμη και για την Κρήτη.
«Στην έκθεση που βγάζει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πολιτικές νερού, που ξεκίνησε από το 2004, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, που δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ και δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα σχέδιο, για ολιστική στρατηγική για το νερό», τόνισε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα έργα που εκτελούνται, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «μένουν μισά» και «ανακοινώνονται ξανά και ξανά».
Χαιρετισμοί από τον Στ. Αρναουτάκη και τον Αλ. Καλοκαιρινό
Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «η μετάβαση της χώρας από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση».
Όπως εξήγησε «η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελεί ένα εκτελεστικό βραχίονα του κράτους αλλά τον κατεξοχήν φορέα που υλοποιεί μία πολιτική από τα κάτω προς τα πάνω, μετατρέποντας την κοινωνία σε ενεργό υποκείμενο στη χάραξη περιφερειακών πολιτικών».
Ο κ. Αρναουτάκης από το βήμα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης επανέλαβε τις δυσκολίες που δημιουργεί η μετάθεση αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, ενώ εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία όπως εξήγησε έχει καθιερωθεί μια «καθημερινή πολιτική πρακτική, της συνεργασίας, της συνέργειας και της συμπόρευσης» προσθέτοντας ότι επιπλέον αναδείχθηκε «η αξία του συγκρητισμού σε κυρίαρχη πολιτική αντίληψη».

Μάλιστα ο Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι το αποτύπωμα των πολιτικών της Περιφέρειας Κρήτης είναι ισχυρό και αυτό περιγράφεται και στις θεματικές της συνδιάσκεψης.
Έκανε αναφορά στην εξωστρέφεια της Κρήτης και το άνοιγμα σε όλο τον κόσμο, την αναβάθμισή της ως ενεργειακού κόμβου με την ολοκλήρωση και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, την ξεχωριστή θέση που κατέχει στον κόσμο της καινοτομίας και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπως και την ισχυρή θέση που έχουν σε παγκόσμιες αγορές, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις υποδομές, λέγοντας ότι «χωρίς υποδομές δεν μπορεί να γίνει ποιοτικός τουρισμός», ενώ, επαναλαμβάνοντας ότι θέση της Περιφέρειας είναι ο ΒΟΑΚ να εκτείνεται από τη μια άκρη του νησιού έως στην άλλη, σημείωσε με φόντο την υπογραφή της σύμβασης του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ πριν από δύο ημέρες, ότι ήρθε μετά από πολλά χρόνια αναμονής.
«Ο δρόμος που καλούμαστε να ακολουθήσουμε δεν είναι εύκολος, οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγάλες, ένας ιδιότυπος εμπορικός πόλεμος Ανατολής και Δύσης θέτει σε αμφιβολία την εξαγωγική δυναμική της Κρήτης. Η συνεχιζόμενη γεωπολιτική ένταση στη γειτονιά μας προκαλεί ανησυχία και την ίδια στιγμή η απόσταση της Κρήτης από την Αθήνα αντί να γεφυρώνεται διευρύνεται» σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης, καταλήγοντας ότι «η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να διαμορφώνουν τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούν».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε ότι είναι ανάγκη ο προοδευτικός χώρος να μιλήσει στους πολίτες όχι με «μια γλώσσα γραφειοκρατική» αναφερόμενος στην διαπίστωση όπως τόνισε «ότι ζούμε στο κράτος των εξαιρέσεων» αφού «η εξαίρεση γίνεται ο πρώτος κανόνας και η μη εξαίρεση είναι ο δεύτερος υπολειμματικός κανόνας», υπό το βάρος των παραχωρήσεων, όπως του αυτοκινητοδρόμου και το λιμανιού.

«Ποια είναι η επόμενη τρύπα στο Δήμο της εξαίρεσης; Είναι το αεροδρόμιο, είναι το νερό; Οι όποιες αντιστάσεις -όχι με την έννοια απλώς της αποτροπής αλλά της δημιουργικής αντιπρότασης- πρέπει να έρθουν έγκαιρα και συγκροτημένα» ανέφερε ο Αλέξης Καλοκαιρινός καταλήγοντας ότι «υπάρχει η προσδοκία ο προοδευτικός χορός να μιλήσει ουσιαστικά αλλά και απλά στους πολίτες» και πως «είναι ανάγκη να αλλάξει η αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».