cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 18.05 2024

Ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων στην Κρήτη

Η ανυπαρξία ελέγχων, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη ασφάλειας, οδηγούν σε πολλά εργατικά δυστυχήματα, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, να φέρει ευθύνη για την αύξηση αυτή…

Ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων στην Κρήτη

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τα εργατικά δυστυχήματα σε όλη την Κρήτη το 2022 καθώς αρκετοί εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχασαν την ζωή τους στις επιχειρήσεις που δούλευαν.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν στην Κρήτη 14 δυστυχήματα ενώ στο Ηράκλειο θρηνήσαμε 4 νεκρούς.

Επικαλούμενος τα στοιχεία αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η ολοένα αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας, η χρήση ανειδίκευτου και φθηνού εργατικού δυναμικού για ειδικές εργασίες, η έλλειψη εκπαίδευσης και παροχής μέσων ατομικής προστασίας και η ανυπαρξία διαβούλευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, έχουν ως συνέπεια την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κατηγορεί την κυβέρνηση για την σχεδόν κατάργηση και υποστελέχωση του ΣΕΠΕ, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ τονίζει ότι ο νέος εργασιακός νόμος 4808/2021 της σημερινής Κυβέρνησης ενισχύει τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων, καθώς και την ατιμωρησία και αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, αν και στην χώρα μας η υφιστάμενη νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι αρκετά επαρκής, εντούτοις η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η μη αυστηρή εφαρμογή της και η στήριξη των εργοδοτών κι όχι των εργαζομένων.

«Δυστυχώς η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ, δημιουργεί ένα περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που το συναπαρτίζουν η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και η ανασφάλεια, χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα γυρίσουν από τη δουλειά τους σώοι και αβλαβείς. Η προστασία της ζωής και της υγείας, αποτελεί κόστος για τους εργοδότες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου επισημαίνει επίσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης στέλνει το λάθος σήμα στους εργοδότες και έχει δώσει το πράσινο φως στην ασυδοσία, ενώ οι πολιτικές της κυβέρνησης λειτουργούν ως επιταχυντής των ατυχημάτων, διαμορφώνοντας συνθήκες οι οποίες οδηγούν στην αύξησή τους. 

«Απέναντι στην πλήρη απορρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, βασίζει την πρότασή του στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon