cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 19.05 2024

Τίμησαν την επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στα Αμιρά της Βιάννου…

Τίμησαν την επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας

Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων Πατριωτών της Βιάννου και χωριών της Ιεράπετρας τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων, αναφέρεται στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετείχε στα Αμιρά της Βιάννου στο μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες του Ολοκαυτώματος. 

Ο περιφερειάρχης, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστασιακών οργανώσεων, Ένωσης θυμάτων, θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες, απέτησαν φόρο τιμής στην μνήμης των πεσόντων πατριωτών στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου, και η Ένωση Θυμάτων.

Στη δήλωση του ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι η θυσία της Βιάννου αποτελεί για όλους μας μεγάλη παρακαταθήκη, ένα σπουδαίο ιστορικό κεκτημένο, καθώς  όσο η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια, τόσο θα παραμένει ζωντανή και η αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου.

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης των ηρώων – θυμάτων ενός ολοκληρωτικού Ολοκαυτώματος, εδώ στα χωριά της Βιάννου, το Σεπτέμβρη του 1943. Αυτός ο τόπος είναι γεμάτος μνημεία ηρώων, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, γιατί οι αγωνιστές απέναντι στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού δεν συμβιβάστηκαν με την καταπίεση και την υποδούλωση. Οι εκδηλώσεις μνήμης για την 80η Επέτειο του Ολοκαυτώματος, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής και χρέος να υπερασπιζόμαστε τις διαχρονικές αξίες του Έθνους, απέναντι σε κάθε εχθρό», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Κατάθεση στεφάνων

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Δοξολογία-Τρισάγιο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο πανδημοτικό Ηρώων στη θέση Σελί Αμιρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμου.

Στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο Αριστομένης Α. Συγγελάκης, πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου και της διοικούσας επιτροπής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου.

Στην συνέχεια ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών, κατάθεση στεφάνων ενώ ακολούθησε ο ύμνος της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon