cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Τιμήθηκε η επέτειος των 109 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης

Εκδηλώσεις στα Χανιά στο Φρούριο Φίρκα…

Τιμήθηκε η επέτειος των 109 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης

Με την έπαρση της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά, τιμήθηκε σήμερα στα Χανιά η επέτειος των 109 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στο ίδιο σημείο, την 1η Δεκεμβρίου του 1913 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος παρέδωσαν την ελληνική σημαία στους Κρητικούς οπλαρχηγούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Αναγνώστη Μάντακα για να την υψώσουν στο ιστορικό Φρούριο, επισφραγίζοντας την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Κεντρικός ομιλητής στην τελετή στο Φρούριο Φιρκά, ηταν ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κάποια ιστορικά γεγονότα χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη, γίνονται ορόσημα, σύμβολα ακατάλυτα. Τα κουβαλάμε μέσα μας για μια ζωή, μας καθορίζουν. Ένα τέτοιο γεγονός είναι η 1η Δεκεμβρίου 1913. Ένα ορόσημο που μας καλεί να αναστοχαστούμε. Να αντιληφθούμε τη σημασία των πολιτικών ηγεσιών. Γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η Κρήτη ευτύχησε σε αυτό το τελευταίο εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο του Κρητικού ζητήματος να είναι πρωθυπουργός ο Βενιζέλος».

Στις 11 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης τελέστηκε η επίσημη δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας-Αποκορώνου Δαμασκηνός, μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή προς το Φρούριο Φιρκά για την έπαρση της σημαίας. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής και Αντώνης Παπαδεράκης, εκπρόσωποι βουλευτών και κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Από νωρίς το πρωί στα ανοικτά του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων βρίσκεται και η φρεγάτα «Κανάρης» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ κατά την διάρκεια της τελετής στο Φρούριο Φιρκά, πραγματοποίησαν τιμητική διέλευση δύο αεροσκάφη F16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης. Οι επίσημοι στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon