cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 17.05 2024

Tο πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2023 – 24 του ΠΣΚ Ηρακλείου

Χωρισμένο σε θεματικούς τίτλους, θα είναι το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-24 του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου που θα περιλαμβάνει αφιερώματα, διάσημα έργα, Έλληνες δημιουργούς, θέατρο, μουσική δωματίου, όπερα κ.α..

Tο πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2023 – 24 του ΠΣΚ Ηρακλείου

Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-24 του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΠΣΚΗ, Μύρωνα Μιχαηλίδη,

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΣΚΗ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα, χωρισμένο σε θεματικούς τίτλους, το οποίο περιλαμβάνει αφιερώματα, διάσημα έργα, Έλληνες δημιουργούς, εορταστικές εκδηλώσεις, θέατρο για παιδιά και ενήλικες, μουσική δωματίου, όπερα, οπερέτα, σύγχρονο χορό και φεστιβάλ.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο 2022-23, τόνισε το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε από πολλές επιτυχίες και sold out παραστάσεις, διεθνείς συνεργασίες που πρόβαλλαν τον τόπο μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών κ.α..

Επεσήμανε ότι η νέα καλλιτεχνική περίοδος 2023-24 βρίσκει ξανά το ΠΣΚΗ με ένα πλήρες, πλούσιο πρόγραμμα που καλύπτει στον μέγιστο βαθμό τις πολιτιστικές αναζητήσεις του κοινού μας. Ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με γνώμονα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να διατηρήσει ψηλά τον πήχη της πολιτιστικής έκφρασης.

Όπως δήλωσε, πρόκειται για ένα πολυσχιδές πλάνο παραγωγών, με νέες προτάσεις, δυνατές διεθνείς συνεργασίες, πολύ ξεχωριστούς καλλιτεχνικούς κύκλους που καλύπτει κάθε ανάγκη, κάθε προτίμηση., που περιλαμβάνει όπερα, συμφωνική μουσική, μπαλέτο, θέατρο, μουσικό θέατρο, μουσική δωματίου και έντεχνη μουσική, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες, αγκαλιάζει την παράδοση, υμνεί τους σπουδαίους δημιουργούς, προσεγγίζει καλλιτεχνικά μονοπάτια που υπόσχονται απόλαυση και ψυχαγωγία υψηλών προδιαγραφών.

Το πρόγραμμα 

Το πρόγραμμά του ΠΣΚΗ ξεκινάει σε λίγες μέρες, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου με ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός: Το «Jazz in Progress – 5ο Heraklion Jazz Festival 2023» στο Αίθριο του ΠΣΚΗ, με 6 συναυλίες σε 3 ημέρες, κορυφαίους ερμηνευτές της ελληνικής και διεθνούς Jazz σκηνής και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρυσάννας Καρέλλη. 

Περιλαμβάνει επίσης δυο μεγάλες, νέες παραγωγές στον Κύκλο Όπερα:
Τον Δεκέμβριο, «Τζουζέπε Βέρντι – Ριγκολέτο» σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon, με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών και καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών, αλλά και του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

Τον Απρίλιο, «Γκαετάνο Ντονιτσέτι, Ελιξίριο του έρωτα». Μια κωμική Όπερα σε συμπαραγωγή με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης (με το οποίο το ΠΣΚΗ συνεργάστηκε άψογα και στην όπερα Κάρμεν), σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη, σκηνοθεσία Στέφανου Κορωναίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια  

Ορχήστρας Αθηνών, καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών και του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου.

Στον Κύκλο Συμφωνική Μουσική, περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία από τον Ρωσικό ρομαντισμό, ένα αφιέρωμα με αφορμή το Έτος Ραχμάνινοφ τον Νοέμβριο: «Σεργκέι Ραχμάνινοφ: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» και «Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Συμφωνία Αρ. 5». Έργα σταθμός στο παγκόσμιο ρεπερτόριο, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη, με σολίστ τον κορυφαίο Δημήτρη Τουφεξή στο πιάνο και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. 

Αλλά και μια μεγάλη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης! Την Ορχήστρα που έρχεται ξανά στο Ηράκλειο, για πρώτη φορά μετά το 2019 όταν και πάλι είχε μαγέψει το κοινό του ΠΣΚΗ. Ο Μύρων Μιχαηλίδης θα διευθύνει τη διάσημη ορχήστρα, ενώ σολίστ θα είναι ο καταξιωμένος Θεόδωρος Κερκέζος στο σαξόφωνο.

Εξαιρετικές παραγωγές έρχονται και στον Κύκλο Θέατρο. Τον Δεκέμβριο η συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη και το έργο «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος», σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Και τον Μάιο, μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση, το έργο «Ένα Όνειρο» Από τη Μεταμόρφωση και τα Όνειρα του Κάφκα. Ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.

Αλλά και ο Κύκλος Αφιερώματα επιφυλάσσει εξαιρετικές παραγωγές. Όπως είναι η συναυλία – αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας» τον Μάρτιο, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα, με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, της Μικτής Χορωδίας της Π.Ε. Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου και της Μικτής Χορωδίας του Ωδείου Δήμου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη. Καθώς και η «Η μουσική ιστορία της Κρήτης»

τον Μάρτιο. Μια γιορτή, τιμή για τους Πρωτομάστορες με τους νέους ταλαντούχους του σήμερα, σε συνεργασία με το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι του Μιχάλη Αεράκη. Με τη συμμετοχή κορυφαίων κρητικών καλλιτεχνών υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ζαχαρία Σπυριδάκη.

Ο Κύκλος Μπαλέτο, φέρνει στο ΠΣΚΗ τον Φεβρουάριο μια πρωτοπόρα πρόταση σύμπραξης νέων καλλιτεχνών και νέων χορευτών. Μια βραδιά Μπαλέτου με διάσημα έργα του ρεπερτορίου σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου και ταλαντούχους χορευτές από όλη την Κρήτη, σε μουσική διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα και χορογραφική επιμέλεια του Γιάννη Ντοντσάκη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Κύκλος Μουσικό Θέατρο. Μια νέα παραγωγή«Ιγκόρ Στραβίνσκι – Η Ιστορία του Στρατιώτη» σε μουσική διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα και σκηνοθεσία του Νικολή Αβραμάκη, δυο νέων κρητικών καλλιτεχνών τον Φεβρουάριο, καθώς και η Όπερα Δωματίου «Σαρλότ» τον Μάρτιο, σε σύνθεση της Λίνας Ζάχαρη, μουσική διεύθυνση της Μυρσίνης Χατζηκωνσταντή και σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη.

Πολύ πλούσιος είναι και ο Κύκλος Μουσική Δωματίου, όπου συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες από Κρήτη και όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στους Κρητικούς καλλιτέχνες, ενώ ξεχωρίζουν η παρουσία του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου και του Μουσικού Συνόλου Απόλλων.

Στον Κύκλο Οπερέτα, τον Νοέμβριο το ΠΣΚΗ παρουσιάζει Άστορ Πιατσόλα και «Μαρία του Μπουένος Άιρες». Τάνγκο οπερέτα σε συναυλιακή μορφή, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα, με τη συμμετοχή ορχηστρικού συνόλου νέων μουσικών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ο Κύκλος Έντεχνη Μουσική, όπου θα υπάρξει και μια πρωτοτυπία σε σχέση με όσα έχουμε δει. Στη συναυλία με έργα των Θεοδωράκη – Χατζιδάκι τον Νοέμβριο, με την Μαρία Φαραντούρη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης θα τη συνοδέψει στο πιάνο. Εξαιρετικές παραγωγές είναι επίσης «Η Τριλογία του Μίκη» με το Vamos Ensemble, Μαουτχάζουζεν,

Λιποτάκτες και Romancero Gitano τον Ιανουάριο, καθώς και το «Κεντώ στη θάλασσα φεγγάρια» τον Φεβρουάριο, με την Μαρία Σουλτάτου.

Το δικό του μερίδιο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΠΣΚΗ έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ο Κύκλος Θέατρο για παιδιά. Οι δράσεις που έχουν αγκαλιάσει οι μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων, όλης της Κρήτης. Ένα τέτοιο έργο έρχεται τον Μάρτιο από το Θέατρο Αλκμήνη, το «Μία μέρα με τον Μπετόβεν». Σε συγγραφή του Μηνά Βιντιάδη και σκηνοθεσία του Μανώλη Ιωνά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα όλης της περιόδου, θα το βρείτε τις επόμενες ημέρες στη διεύθυνση: https://www.cccc.gr/gr/events

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon