Τα βασικά συμπεράσματα από τις εκλογές στην Τουρκία είναι 5 και ο θείος Γιώργος που από την Πόλη έρχεται τα ξέρει και μας τα λέει… και κάνει και τον συσχετισμό με τις ελληνικές εκλογές

Τα δύο αφορούν αποκλειστικά την γειτονική χώρα:
- Οι πολιτικές συνέπειες των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου, που έδειξαν την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού (σας θυμίζει κάτι;), και ανάγκασαν τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει συγνώμη, αποδείχτηκαν από ασήμαντες έως μηδενικές. Στις 10 από τις 11 επαρχίες της νότιας Τουρκίας που επλήγησαν, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πολύ υψηλά ποσοστά, πάνω από 50%, και σε μερικές περιοχές πάνω από 60%! Μόνο στο Χατάϊ, όπου κατοικούν αρκετοί Κούρδοι, το ποσοστό του έπεσε στο 48%.
- Η υποστήριξη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης από τους Κούρδους δεν λειτούργησε ούτε καν αθροιστικά καθώς μπορεί να έφερε στην κάλπη του Κιλιντσντάρογλου πολλές ψήφους στις περιοχές τους, ταυτόχρονα όμως του στέρησε ψηφοφόρους από τα μικρά εθνικιστικά κόμματα της εκλογικής του συμμαχίας.
Υπάρχουν όμως και διαπιστώσεις που μπορούν να συσχετιστούν με τις εξελίξεις στη χώρα μας:
- Η σημαντική ενίσχυση του εθνικισμού στην γειτονική χώρα, όπου και οι 2 παρατάξεις περιλαμβάνουν εθνικιστικά κόμματα, μπορεί να μην βρίσκει κάτι αντίστοιχο στο ελληνικό κομματικό σύστημα, όμως και εδώ το ειδικό βάρος των ακροδεξιών, εθνικιστικών απόψεων, εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα αρκετά ενισχυμένο.
- Οι δημοσκόποι για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια απέτυχαν να διαπιστώσουν τις πραγματικές διεργασίες στην κοινωνία. Γίνεται ολοένα και πιο φανερό πως τα εργαλεία που διαθέτουν δεν έχουν την αποτελεσματικότητα άλλων εποχών.
Τα ίδια είχαμε και στις πρόσφατες εκλογές στην Κύπρο, παρόμοια και στις ελληνικές εκλογές του 2015 και 2019.
5. Ίσως το πιο σημαντικό: οι εξελίξεις στην οικονομία ΔΕΝ επηρεάζουν ευθύγραμμα την ψήφο των πολιτών, τουλάχιστον εδώ στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν στον δυτικό κόσμο.
Άλλα ζητήματα, ταυτοτικά, οραματικά, θρησκευτικά φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της εκλογικής συμπεριφοράς για μεγάλα τμήματα των κοινωνιών μας. Μπορεί αυτή η διαπίστωση να μην έχει στην χώρα μας την βαρύτητα που έχει στην γειτονική Τουρκία -μια χώρα βαθύτατα τριχασμένη- αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα, που περιέχει αρκετή Ανατολή, διατηρεί πάντως την αξία της.
Οπότε νομίζω πως θα τροποποιήσω την αξιωματική δήλωση που είχα κάνει πριν κάποιο διάστημα: “η ακρίβεια θα κρίνει τις εκλογές” σε κάτι λιγότερο απόλυτο: “η ακρίβεια θα διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα”.