cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Μαύρη Παρασκευή

Το τρεντ των τελευταίων ετών ακούει στο όνομα Black Friday. Εντάξει έρχεται δυναμικά και το Halloween τα τελευταία χρόνια, αν και εμείς το γιορτάζαμε στο χωριό μου από πιτσιρικάδες. Τι πραγματικά είναι όμως η… Μαύρη Παρασκευή;

Μαύρη Παρασκευή

Ως πιστοί ακόλουθοι των «φίλων» Αμερικάνων ανά τους αιώνες, έτσι και τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να τους μοιάσουμε παντού. Στα καλά και στα κακά που είναι και δυστυχώς περισσότερα.

Το τρεντ των τελευταίων ετών ακούει στο όνομα Black Friday. Εντάξει έρχεται δυναμικά και το Halloween τα τελευταία χρόνια, αν και εμείς το γιορτάζαμε στο χωριό μου από πιτσιρικάδες…

Κάθε τελευταία λοιπόν Παρασκευή του Νοέμβρη, οι μισοί ψάχνουμε να βρούμε τι θα αγοράσουμε με «τρομερή» έκπτωση. Το τι έχουν δει τα μάτια μας…

Από αυξήσεις τιμών τις προηγούμενες μέρες για να πέσουν την ημέρα της Black Friday στις κανονικές και να φαίνονται ως προσφορές, από άχρηστες αγορές αντικειμένων ως καταναλωτικά όντα που ζούμε σε ένα υπέροχο σύστημα καπιταλισμού, μέχρι και τα τελευταία 1-2 χρόνια Βlack Friday εβδομαδιαία και βάλε. Στο μήνα σχεδόν φτάσαμε φέτος.

Αυτό που δυστυχώς δε ψάχνουμε ποτέ είναι την ιστορία πίσω από αυτό το μεγάλο πανηγύρι. Τα Fake News παίρνουν και δίνουν.

Από ιστορίες με θετικό background όπως αυτή με το …μαύρο και κόκκινο μελάνι, (τη δεκαετία του 60 με κόκκινο μελάνι σημειώνονταν στα χειρόγραφα τιμολόγια και αποδείξεις οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό ενώ με μαύρο, αυτές με θετικό.

Η Μαύρη Παρασκευή ήταν ουσιαστικά η πρώτη μέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου όπου υπήρχε πάντα άνοδος του τζίρου και έτσι ονομάστηκε Μαύρη Παρασκευή), μέχρι και ιστορίες όπως αυτή που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι πίσω στο 1800 οι ιδιοκτήτες νότιων φυτειών μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους με έκπτωση την ημέρα μετά την ημέρα των ευχαριστιών. Αν και αυτή η εκδοχή έχει οδηγήσει κάποιους να ζητήσουν μποϊκοτάρισμα των λιανικών εκπτώσεων την συγκεκριμένη μέρα, δεν έχει στην πραγματικότητα καμία βάση.

Η αληθινή ιστορία πίσω από τη Μαύρη Παρασκευή, ωστόσο, δεν είναι επίσης καθόλου ευχάριστη και δεν είναι Νοέμβρη.

Ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου του 1869, όταν το Αμερικανικό χρηματιστήριο περνούσε τις χειρότερες στιγμές τις ιστορίας του καθώς ένα οικονομικό σκάνδαλο οδήγησε σε χρεωκοπία δεκάδες εταιρείες. Οι τότε ιδιοκτήτες της σιδηροδρομικής γραμμής Errie, Τζει Γκουλντ και Τζέιμς Φισκ προσπάθησαν να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν έτσι ώστε να καταφέρουν τρομακτική άνοδο της τιμής του και κατόπιν να τον πουλήσουν σε αστρονομικά ποσά.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όμως με αποτέλεσμα το άκρως αντίθετο από αυτό που υπήρχε στο πλάνο. Την πτώση της τιμής του χρυσού έως και 30 μονάδες με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της αγοράς. Ακολούθησε ένα οικονομικό χάος με χιλιάδες ανθρώπους να καταστρέφονται οικονομικά, ενώ κάποιοι έφτασαν μέχρι και στην αυτοχειρία.

Άντε και καλά …ψώνια!!!

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon