cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 20.04 2024

Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα βοηθούσε

Το όφελος από μείωση του ΦΠΑ θα ήταν μικρότερο για τους πολίτες από το market pass υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα βοηθούσε

“Οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τις σχετικές αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης με τη σημαντική μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα μειώνει φόρους, κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης, τις τελευταίες ημέρες μίλησα με δημόσιους υπαλλήλους που για πρώτη φορά είδαν μόνιμες αυξήσεις των απολαβών τους. Έχουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, έχουμε την επιδότηση και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Η παροχή βοήθειας στους πολίτες δεν γίνεται μόνο με ένα μέτρο και βάζω σε αυτά και την επιδότηση του ρεύματος, η οποία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ισπανία. Άρα όταν αξιολογείς το πώς βοηθάς έναν πολίτη το αξιολογείς ως κυβέρνηση στο σύνολο των μέτρων κι όχι μόνο σε ένα μέτρο”.

Πολιτική της κυβέρνησης είναι η βοήθεια στους πολίτες με συνδυασμό μέτρων

Ειδικά για τα τρόφιμα ο υπουργός διευκρίνισε:

“Στα τρόφιμα έχει κάνει μία επιλογή η κυβέρνηση. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συνεπώς, η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τρεισήμισι δις ευρώ το έτος που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα που πρέπει να το αποφύγουμε”.

Σχετικά με τη μείωση στα καύσιμα σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας:

“Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά. Το θέμα είναι τι δημοσιονομικό περιθώριο έχεις και τι επιλογές έχεις ως κυβέρνηση για να στηρίξεις τον πολίτη. Στα καύσιμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δίναμε το ”fuel pass”, δίναμε επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και δίνουμε πολύ γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης”.

Πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ο υπουργός Οικονομικών είναι η βοήθεια στους πολίτες με συνδυασμό μέτρων και υπογράμμισε ότι η απόδειξη έρχεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βοηθάει τους πολίτες με το 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%.

Μάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα μέτρα στήριξης

Μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon