Οι ισορροπίες για τις τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Ηρακλείου είναι πολύ λεπτές και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Μπορεί να μας χωρίζει κάτι παραπάνω από ένας χρόνος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως οι περισσότεροι εν ενεργεία αιρετοί και όσοι επιδιώκουν να κατακτήσουν μία θέση στο κάδρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν αρχίσει ήδη να εργάζονται.
Το ίδιο ισχύει και στην Κρήτη με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Δήμο Ηρακλείου. Ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός έχει κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του, ενώ ο «πρώτος επιλαχών» Γρηγόρης Πασπάτης, έχει δηλώσει πως το ενδιαφέρον του παραμένει στο κόμματι των βουλευτικών εκλογών ως προς το πολιτικό σκέλος της ενεργοποίησης του.
Άρα, η «Δύναμη Πολιτών» αν θέλει να παραμείνει στο προσκήνιο, αφενός πρέπει να αναζητήσει νέο ηγέτη κι αφετέρου να επαναπροσδιορίσει το πολιτικό και κομματικό της πρόσημο.
Τη δεδομένη στιγμή, μέσα στην παράταξη υπάρχουν τρεις «πόλοι» που κατηγοριοποιούνται σε «Νεοδημοκράτες», «Ανδρουλακικοί» και «Λαμπρινικοί», με τους «Νεοδημοκράτες» ωστόσο να παραμένουν το ισχυρότερο μπλοκ.
Παρ’ όλα αυτά, μια παράταξη με «καθαρό» κορμό στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να έχει καμία τύχη στο Ηράκλειο.
Από την άλλη, τα «μπλοκ» των ανθρώπων που στηρίζουν Λαμπρινό ή Νίκο Ανδρουλάκη, είναι τόσο αδύναμα, που δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς σοβαρές ενισχύσεις.
Υπ’ αυτή την έννοια, η «Δύναμη Πολιτών» φαίνεται να έχει τεράστια προβλήματα και να αντιμετωπίζει έναν σοβαρό κίνδυνο διάσπασης ή ακόμα και διάλυσης, αν δεν βρεθεί μια ουσιαστική λύση ανασύστασης της.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ωστόσο οι αιρετοί της «Δύναμης Πολιτών» δεν είναι μικρότερα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες παρατάξεις.
Θεωρητικά, έχει δημιουργηθεί, ή πιο σωστά ανακοινωθεί, ένα νέο «μπλοκ» συνεργασίας, που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, πλην της παράταξης Σισαμάκη και ΚΚΕ.
Αυτό το «μπλοκ» περιλαμβάνει και τους επικεφαλής Ινιωτάκη, Κουράκη, Κουκιαδάκη, Σχοιναράκη και Λυγερό. Το σχήμα όμως δεν φαίνεται πως μπορεί να επιβιώσει πολιτικά, αφού εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με το ποιος θα ηγηθεί αυτού. Κι όπως όλα δείχνουν, οι περισσότεροι διεκδικούν το ρόλο ηγέτη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Το ΚΚΕ με την Λαϊκή Συσπείρωση και ο Γιώργος Σισαμάκης, ακολουθούν μια δική τους ανεξάρτητη στρατηγική. Η μεν Λαϊκή Συσπείρωση δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία διότι οι υποψήφιοι της προέρχονται από την «σκληρή» κομματική βάση.
Ο Γιώργος Σισαμάκης από την άλλη μεριά, γνωρίζοντας καλά τις ιδιαιτερότητες του νέου νόμου, προχωρά στήνοντας νέο ψηφοδέλτιο κι ανατάσσοντας δυνάμεις. Υπό προϋποθέσεις, η παράταξη Σισαμάκη θα μπορούσε να είχε την στήριξη Ανδρουλάκη, αλλά αυτό θα συνεπάγονταν την αφομοίωση στελεχών της «Δύναμης Πολιτών» που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, οπότε πιθανά αυτή η λύση να μην ήταν η ενδεδειγμένη για την παράταξη.
Για να αποφασίσει ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι δεν θα στηρίξει την παράταξη Σισαμάκη, θα πρέπει να καταθέσει μια σοβαρή αντιπρόταση, εφόσον ασφαλώς επιθυμεί να δώσει «χρίσμα» στο Δήμο Ηρακλείου. Διότι και η δημιουργία μιας καθαρά «κομματικής» δημοτικής παράταξης, εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο.
Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.