Ακούμε πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει μετατρέψει τις πόλεις σε smart cities και εμείς στο Ηράκλειο βάζουμε τα γέλια. Φτάνει βρε παιδιά με τους φανφαρονισμούς. Προσγειωθείτε και λίγο στο έδαφος…

Ειδικά αυτό το τελευταίο με τον ψηφιακό μετασχηματισμό εκατοντάδων δήμων στη χώρα πιο πολύ ταιριάζει, έτσι όπως το διαβάζουμε, με σκηνές ταινίας επιστημονικής φαντασίας παρά με εικόνες της ελληνικής πραγματικότητας που όσο περιτύλιγμα κι αν της βάλεις παραμένει ζοφερή.
Γιατί όταν διαβάζεις το παρακάτω και ζεις στο Ηράκλειο δεν μπορείς παρά να γελάσεις:
«Φανταστείτε στην πόλη όπου ζείτε η διάβαση να βλέπει τους πεζούς, το φανάρι να μετράει την κίνηση και να αναβοσβήνει αναλόγως και οι οδηγοί να ενημερώνονται στο κινητό τους από το application του δήμου για το πού έχει ελεύθερη θέση να παρκάρουν. Αλγόριθμοι να επιτηρούν τους χώρους πρασίνου και το πότισμά τους, τις τυχόν διαρροές στο σύστημα ύδρευσης και τον φωτισμό στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια.
Αυτό το εμποτισμένο με μπόλικη ψηφιακή τεχνολογία μέλλον μπορεί να μοιάζει από μακρινό ως ουτοπικό, γίνεται όμως πραγματικότητα σε εκατοντάδες δήμους κάθε γωνιάς της χώρας.
Τα παραπάνω, μαζί με μια σειρά ακόμα δράσεων, όπως η ύψωση firewall για προστασία από διαδικτυακές επιθέσεις, οι έξυπνες εφαρμογές και τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης που μετατρέπουν τις μεγαλύτερες και μικρές πόλεις σε smart cities αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων που ήδη τρέχει, με τα έργα να ξεκινούν ή και να ολοκληρώνονται κατά κύριο λόγο την επόμενη 3ετία-4ετία.
Η εμβληματική δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» παρέχει στο σύνολο των δήμων της χώρας καινοτόμες εφαρμογές και προηγμένα τεχνολογικά μέσα που βελτιώνουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στις ελληνικές πόλεις».
Μετά βέβαια ξυπνήσαμε και είδαμε πως:
- Οι διαβάσεις πεζών δεν φαίνονται, κι αν φαίνονται ουδείς οδηγός τις σέβεται…
- Χώροι στάθμευσης δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα…
- Τα φανάρια πότε λειτουργούν και πότε πάνε περίπατο θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές…
- Χώροι πρασίνου δεν υπάρχουν για να τους ποτίσουμε με αλγόριθμους κι άλλα πολλά…
Δεν ξέρουμε ποιες πόλεις αφορούν όλα αυτά τα τρομερά και φοβερά του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης σίγουρα πάντως καμιά από αυτές που γνωρίζουμε.
Εκτός κι αν ο Μητσοτάκης έχει σκοπό να τις ισοπεδώσει και να τις χτίσει από την αρχή, οπότε ναι τότε το πράμα αλλάζει και το συζητάμε.
Και μετά βέβαια βάζουμε τα γέλια έχοντας στην σκέψη μας και το φιάσκο με το… υπερσύγχρονο Μετρό Θεσσαλονίκης που το θαυμάζουν και στις Ευρώπες…