cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Σημειώσεις για… ξεχασιάρηδες βουλευτές

Λοιπόν παιδιά, να ξαναπούμε τα βασικά…. Γιατί φαίνεται πως κάποιοι τα έχουν ξεχάσει… Κατά λάθος φυσικά, εννοείται…

Σημειώσεις για… ξεχασιάρηδες βουλευτές

Λοιπόν, άμα γίνεσαι βουλευτής δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ως προς την επαγγελματική σου δραστηριότητα. Αν τα καταφέρνεις και προλαβαίνεις, μπορείς να τα κάνεις και τα δύο. Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, όλοι μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά. Θυμάστε τον Γεωργούλη που παρουσίαζε τηλεπαιχνίδι; (προφανώς το ίδιο ισχύει και για τους ευρωβουλευτές).

ΟΜΩΣ. ΟΜΩΣ ! (παρακαλώ με ΚΕΦΑΛΑΙΑ και bold κύριε διορθωτά…)

Από τη δουλίτσα αυτή, όσο καλή και τίμια και να είναι, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά να έχεις συμβάσεις (και έσοδα προφανώς) από το Δημόσιο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Δήμους, Οργανισμούς, νομικά πρόσωπα κτλ). Παραθέτω στο τέλος του κειμένου και το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, ειδικά για τους ξεχασιάρηδες…

Είναι τουλάχιστον περίεργο που οι τρεις βουλευτές της ΝΔ (Πάτσης, Χειμάρας, Ευθυμίου), που φαίνεται να είχαν μπόλικες δουλειές με το Δημόσιο, δηλώνουν πως δεν γνώριζαν ή παρέβλεψαν ή τέλος πάντων κάπου τους παράπεσαν οι νόμοι και το Σύνταγμα. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι και οι τρεις ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου (που όπως και να το κάνουμε δεν δικαιολογεί την άγνοια νόμων, ειδικά των νόμων που τους αφορούν).

Και απ’ ό,τι μαθαίνω έρχονται κι άλλοι με τα ίδια… καλιμέντα.

Σας θυμίζω μάλιστα πως για μία περίοδο (από το 2001 έως το 2008) απαγορευόταν εντελώς η παράλληλη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας όσο διαρκούσε η βουλευτική ιδιότητα.

Αυτό άλλαξε με την αναθεώρηση που φέρει την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου (2008) γιατί κρίθηκε πως χαμήλωνε το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού αφού καταξιωμένοι στον χώρο τους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες πάσης φύσεως επιχειρήσεων) δεν είχαν καμία όρεξη και κανένα κίνητρο να μπουν στα μαρμαρένια αλώνια της πολιτικής αφήνοντας πίσω τα ήδη παχυλά έσοδά τους. Οπότε τους επιτρέψαμε να κάνουν και τα δύο. (σ.σ. Το αφήνω εδώ προς κρίση αν τελικά αυξήθηκε η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού).

Τέλος πάντων, σήμερα επιτρέπεται.
Αλλά ξαναλέω: ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μάλιστα, όπως θα δείτε και στο Σύνταγμα παρακάτω, σε περίπτωση παράβασης, τα πράγματα είναι καθαρά και ξάστερα. Ο βουλευτής εκπίπτει από το αξίωμα και τη θέση του παίρνει ο επόμενος επιλαχών. Και καλά ο Χειμάρας παραιτήθηκε.

Ο Πάτσης και η Ευθυμίου γιατί απολαμβάνουν ειδικών προνομίων και ο ένας απλά διαγράφηκε από τη ΝΔ και τώρα προσμετράται στους ανεξάρτητους και για την άλλη πέρα βρέχει;

Όσο για την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελευθεριάδου (για την οποία ανακάλυψε συμψηφιστικά η ΝΔ ότι έχει συμβάσεις -πάλι ως δικηγόρος- με τον ΕΦΚΑ), προφανώς τα 7.000 που πήρε δεν συγκρίνονται με το πλιάτσικο στο δημόσιο ταμείο που έκαναν οι άλλοι. Από την άλλη βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, και στο Σύνταγμα δεν γίνεται πουθενά διάκριση αν ο δράστης είναι «ολίγον έγκυος».

Διαβάστε αν θέλετε παρακάτω και κρίνετε.

(Σε αντιγραφή από το site της Βουλής – Τα ‘χουνε και μπροστά τους, πως να πεις ότι δεν τα βρίσκανε, δικηγόροι πράμα… )


ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
‘Αρθρο 57: (Ασυμβίβαστα έργα)

Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:
α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.
β) Απολαμβάνει ειδικών προνομίων.
γ) Κατέχει ή διαχειρίζεται ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας.
δ) Ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή επιχείρηση κοινής ωφέλειας.
ε) Μισθώνει για εμπορικούς λόγους ακίνητα του Δημοσίου.
Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής με το Δημόσιο εξομοιώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλες επιχειρήσεις τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Μέτοχος επιχείρησης που εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής είναι όποιος κατέχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μεγαλύτερο του ένα τοις εκατό.
Με ειδικό νόμο μπορεί να καθορίζονται επαγγελματικές δραστηριότητες, πέραν αυτών που αναφέρονται στα προηγούμενα εδάφια, η άσκηση των οποίων δεν επιτρέπεται στους βουλευτές.
Η παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων, όπως νόμος ορίζει.
**2. Βουλευτές που υπάγονται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή.
**3. Βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα, εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό, όπως νόμος ορίζει.
**4. Ειδικός νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζονται ή εκχωρούνται ή διαλύονται συμβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και έχουν αναληφθεί από βουλευτή ή από επιχείρηση στην οποία αυτός μετείχε πριν από την απόκτηση της βουλευτικής ιδιότητας ή με ασυμβίβαστη προς το αξίωμά του ιδιότητα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon