Η Ελλάδα 2.0 που ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση δεν έχει… φορτιστές για τα ηλεκτρικά λεωφορεία στην πρωτεύουσα της!!! Με δόσεις έρχονται τα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα. Παρόμοια εικόνα και στην Θεσσαλονίκη…

Σε… ουρά αναμονής στέκονται τα περίπου 94 από τα συνολικά 140 ηλεκτρικά λεωφορεία της κινεζικής Yutong Buus, τα οποία ενσωματώθηκαν πρόσφατα στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των δημόσιων μεταφορών.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, στη μάχη για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της πρωτεύουσας έχει ριχτεί από την περασμένη Παρασκευή μόλις το ένα τρίτο των οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας με τα υπόλοιπα να αναμένουν “υπομονετικά” τη σειρά τους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο αριθμός των ηλεκτρικών λεωφορείων, που θα εκτελούν δρομολόγια στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά με απώτερο στόχο μέχρι τα τέλη Αυγούστου να κυκλοφορήσει το σύνολο των καινούργιων λεωφορείων.
Η Ελλάδα 2.0 που ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση δεν έχει επαρκές δίκτυο και υποδομές φόρτισης για τα ηλεκτρικά λεωφορεία στην πρωτεύουσα της!!!
Η απόφαση να τεθούν σε πλήρη λειτουργία αρχικά μόλις τα 46 οχήματα δεν υπήρξε τυχαία καθώς οι προσωρινές εγκαταστάσεις με 10–12 φορτιστές, που έχουν δημιουργηθεί σε πέντε αμαξοστάσια (Ρέντη, Άγιος Δημήτριος, Πλατεία Αττικής, Ρουφ, και Ανθούσα ως εφεδρικό) δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες φόρτισης μιας μαζικής εξόδου των λεωφορείων σε κανονικά δρομολόγια.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συνολική και όχι τη σταδιακή τους ένταξη στο πρόγραμμα, ωστόσο το μπλόκο που έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην υπογραφή της σύμβασης, αξίας 9,85 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ακολούθησε αίτημα ανάκλησης της απόφασης από την ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), η οποία παρείχε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και στοιχεία στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για να υπογραφεί η σύμβαση, η οποία προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση συνολικά 70 φορτιστών ισχύος 90KW στα τέσσερα αμαξοστάσια του οργανισμού (εκτός της Ανθούσας).
Από την πλευρά της πάντως, η διοίκηση της ΟΣΥ αρνείται κατηγορηματικά ότι η σταδιακή ένταξη των ηλεκτρικών λεωφορείων στο πρόγραμμα των κανονικών δρομολογίων υιοθετήθηκε λόγω της ανεπάρκειας φορτιστών, ισχυριζόμενη ότι επιλέχθηκε για λόγους ομαλότερης λειτουργίας ενώ παράλληλα δεν αποκλείει μέχρι τον Ιούνιο να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και τα 140 οχήματα.
Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης…
Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, όπου στις αρχές της εβδομάδες έκαναν πρεμιέρα περίπου 7 ηλεκτρικά λεωφορεία από τα 110 που προμηθεύτηκε ο ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης).

Αν και τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις υποδομές φόρτισης, ωστόσο η ενσωμάτωση γίνεται με αργά βήματα.
Με πληροφορίες από capital.gr