cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Ρέθυμνο: Tο Amari Green Festival επιστρέφει για 7η φορά

Tο Amari Green Festival επιστρέφει για 7η φορά στη Σχολή Ασωμάτων και στα χωριά του Δήμου Αμαρίου, στο Ρέθυμνο…

Ρέθυμνο: Tο Amari Green Festival επιστρέφει για 7η φορά

Από την Παρασκευή 22 έως την Δευτέρα 25 Ιουλίου, ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπως ξεναγήσεις, ημερίδες, δραστηριότητες για παιδιά, γαστρονομικά δρώμενα, καλλιτεχνικές παραστάσεις, κά, θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να γνωρίσουν τον τόπο του Αμαρίου και τους ανθρώπους του, να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν.

Tο Amari Green Festival διοργανώνουν ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αμαρίου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και με την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη «Ιδαίων», του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ.

Φέτος, εθελοντές από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, επιστήμονες, καλλιτέχνες, μουσικοί, οι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Αμαρίου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, για τέσσερις ημέρες θα χαρίσουν, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, απλόχερα τη φιλοξενία, τη γνώση, το ταλέντο και την αγάπη τους, μέσα από τις 30 εκδηλώσεις και δρώμενα του 7ου Amari Green Festival.

Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων του Amari Green Festival 2022 θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή Ασωμάτων -στο Κτήμα Πάνακρον- στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του δήμου. Μεταξύ άλλων, οι ξεναγήσεις για τους συμμετέχοντες δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μοναδικό σπήλαιο «Νοτική Τρύπα» Paul Faure στο χωριό Νίθαυρη, να περπατήσουν στον αμπελώνα του Αμαρίου στο χωριό Πατσός, να δουν την παραδοσιακή τεχνική της κουράς των προβάτων στο χωριό Παντάνασσα, να περιηγηθούν στους σπάνιους βυζαντινούς ναούς στο χωριό Μέρωνας, να μάθουν για την παραδοσιακή φάμπρικα στο χωριό Κουρούτες.

Ο δήμαρχος του Δήμου Αμαρίου Παντελής Μουρτζανάς, σε δήλωσή του τόνισε: «Οι εκδηλώσεις του Amari Green Festival είναι πλέον θεσμός. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή του Αμαρίου, τα ήθη και έθιμα της περιοχής, μιας περιοχής με σπουδαία και πολυσήμαντη ιστορική πορεία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Θα ζήσουμε μαζί ένα μοναδικό και υπέροχο πάντρεμα πολιτισμού, μουσικής και παράδοσης, αλλά και θα μοιραστούμε μαζί τον σχεδιασμό μας για την επόμενη μέρα και το μέλλον του Αμαρίου».

Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μαθήματα για την τέχνη του πηλού, μαθήματα μαγειρικής με βιολογικές πρώτες ύλες «παντρεμένες» με την παράδοση του τόπου, γευσιγνωσία κρασιών του αμαριώτικου αμπελώνα, αναβίωση παιδικών παιχνιδιών, κεράσματα παλαιϊνά από τις γιαγιάδες του χωριού, ημερίδες ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενημέρωση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου, ομιλίες για τα βιολογικά προϊόντα μέλισσας και τα φυσικά καλλυντικά, για την βιολογική αμπελουργία και την ανάδειξη και τις προοπτικές των τοπικών οίνων, για την βιοπροστασία και τις τοπικές ποικιλίες και τους οίνους ΠΓΕ, ομιλία για τις δυνατότητες καλλιέργειας, εμπορίας & τυποποίησης της ντόπιας σταφιδολιάς, παρουσίαση με θέμα τους θρύλους και τις παραδόσεις, χαμένες ιστορίες που συνδέονται με έθιμα των αμαριώτικων χωριών με τοπωνύμια και κειμήλια, παρουσίαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή του Δήμου Αμαρίου, αλλά και το ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της τοπικής Εκκλησίας στον Δήμο Αμαρίου, εμπλουτίζουν το 4ήμερο φεστιβάλ.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται φέτος στην εκδήλωση για την πορεία αναβάθμισης του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων σε Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων, επένδυση για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη, μια συνεργασία του Δήμου Αμαρίου και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ΕΛΓΟ Δήμητρα. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση του Γεωπάρκου Ψηλορείτη – UNESCO με θέμα «Συγκριτικό και επιχειρηματικό πλεονέκτημα».

Ταυτότητα, ιστορία της περιοχής

Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα.

Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος, το Αποδούλου και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια.

Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.

Η περιοχή του Αμαρίου από την μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη.

Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon