cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τρ 23.04 2024

«Θερίζουν» ιώσεις και γρίπη

Γονείς αναζητούν φάρμακα και οι γιατροί συστήνουν προληπτικά μέτρα – Οι ειδικοί συστήνουν μάσκα σε πολυκαταστήματα και τεστ πριν το εορταστικό τραπέζι

«Θερίζουν» ιώσεις και γρίπη

Σε έξαρση είναι οι ιώσεις με τη νοσηρότητα να είναι μεγάλη στα παιδιά, κυρίως της μικρότερης ηλικίας, αλλά και στους ενήλικες.

«Υπάρχει ένας καταιγισμός ιώσεων. Αυτή την περίοδο διάφοροι ιοί ταλαιπωρούν τα παιδάκια, ιδιαίτερα τις μικρής ηλικίας. Ταλαιπωρούνται και ολόκληρες οικογένειες», δήλωσε στην ΕΡΤ η παιδίατρος Ζωή Σάκκου.

«Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, τα παιδιά ήρθαν πρώτη φορά σε στενή επαφή και υπάρχει ιδιαίτερος συγχρωτισμός. Έχουμε πρώιμη εμφάνιση των χειμερινών ιώσεων καθώς και του RSV και της γρίπης» δήλωσε αποκαλύπτοντας ότι η γρίπη και ο RSV ήρθαν νωρίτερα από ότι περίμεναν οι ειδικοί.

Μία αιτία για την μεγάλη νοσηρότητα που παρατηρείται στην κοινότητα, σύμφωνα με την παιδίατρο, είναι ότι το ανοσοποιητικό των παιδιών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό λόγω της καραντίνας που προηγήθηκε.

«Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες ιώσεις. Το παιδί δεν προλαβαίνει να αναρρώσει. Πηγαίνει ξανά σχολείο, κολλάει κάτι άλλο. Υπάρχουν αδενοϊοί, γαστρεντερίτιδες, αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη» είπε. Η γιατρός, μέσω της ΕΡΤ, κάλεσε τους γονείς να έχουν άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο, ο οποίος θα κρίνει πώς θα χειριστεί την κατάσταση.

Στρεπτόκοκκος: Κοινό μικρόβιο που υπήρχε πάντα

Για τα αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας η κ. Σάκκου τόνισε ότι «είναι ένα κοινό μικρόβιο που υπήρχε πάντα. Στη Μεγάλη Βρετανία και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει έξαρση, που αυτό δεν παρατηρείται στη χώρα μας. Εκεί όμως και το σύστημα υγείας είναι διαφορετικό. Η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη και διερευνάται γιατί έχουμε αυτά τα επεισόδια θανάτων».

«Είναι ένα γνωστό μικρόβιο, το γνωρίζουν καλά οι παιδίατροι. Έχουν τεστ ανίχνευσης στα ιατρεία τους και όταν μπαίνει η υπόνοια του στρεπτόκοκκου -με πόνο στο λαιμό, πυρετό- γίνεται αμέσως το τεστ και στο ιατρείο, οπότε (το παιδί) παίρνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή» πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να παραλείπεται το εμβολιασμός, τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ένα παιδί πρέπει να επιστρέφει στο σχολείο, μετά την ανάρρωση, με μάσκα» είπε για τον κορονοϊό και συνέχισε: «Για την αποφυγή της εξάπλωσης, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι, αν είναι εφικτό, να μη κυκλοφορούν ελεύθερα. Ατομική προστασία για να προστατευτούν και τα ίδια, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν μαζί τους».

Μ. Παγώνη για στρεπτόκοκκο: «Βασικά συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός και ο πονόλαιμος»

Η Ματίνα Παγώνη μιλά για τις ιώσεις που κυκλοφορούν και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon