Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στα cretapods και το cretanews ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας λοιμώξεων του ΠΑΓΝΗ, κ. Διαμαντής Κοφτερίδης

Ο κ. Διαμαντής Κοφτερίδης είναι Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου-Μονάδας Λοιμώξεων.
Το ερευνητικό του έργο είναι εστιασμένο στην λοιμωξιολογία και αφορά κυρίως δύο αντικείμενα.
Το πρώτο, αφορά κλινικές μελέτες λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς και μύκητες με εστίαση στην επιδημιολογία, μικροβιακή αντοχή και διαχείριση/επιτήρηση της ορθολογικής χρήσης αντιμικροβιακών (antibiotic stewardship),κλινικές μελέτες λοιμώξεων σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μελέτες επίδρασης νεώτερων αντιβιοτικών στην μυκητιασική χλωρίδα του εντέρου.
Το δεύτερο αφορά την μελέτη της άμυνας του ξενιστή για προδιάθεση στις λοιμώξεις.
Μελετάται η παρουσία γενετικών πολυμορφισμών σε ασθενείς με ΣΔ τύπου 2 και η συσχέτιση τους με φορεία/λοιμώξεις.
Το ερευνητικό έργο του κ. Κοφτερίδη έχει αποφέρει έως σήμερα > 100 δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά με κρίση, οι ανωτέρω εργασίες αναφέρονται (citations) >1700 φορές και ο δείκτης h είναι 21.
Ο κ. Κοφτερίδης σ’ αυτό το επεισόδιο “Υγεία και Κοινωνία” των cretapods και cretanews μας μίλησε για τους μικροοργανισμούς αλλά και για το ζήτημα της μηνιγγίτιδας που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η μηνιγγίτιδα είναι ένα σπάνιο και ιδιαίτερα ανησυχητικό νόσημα που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους.
Ο κ. Κοφτερίδης ρωτήθηκε για την περίπτωση του 20χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο στην Πάτρα, αλλά και την περίπτωση του 27χρονου στο Ηράκλειο και την εξέλιξη που θα έχει μετά την αφύπνιση του από το τεχνητό κώμα όπως θα γίνει σε λίγα 24ωρα.
Ο κ. Κοφτερίδης ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τον κορωνοϊό, τον ιό της γρίπης, ενώ έκανε σαφές πως η ανθρωπότητα θα βιώνει μια μορφή πανδημίας κάθε τριάντα χρόνια.
Σε τι βαθμό κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα με την εμφάνιση των διαφόρων “αρνητών” και αντιεμβολιαστικών “κινημάτων” κατά την περίοδο της πανδημίας;
Ποια η άποψη του για το δημόσιο σύστημα υγείας; Και ποιες συμβουλές μας δίνει για μια καλύτερη πρόληψη και προφύλαξη από τις ιώσεις και την γρίπη;
Ακούστε