cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 05.05 2024

ο θείος Γιώργος ξέρει ( ; ) – Μπανάνες, εισβολές, συνεδριάσεις και… εκεχειρίες

Σ’ αυτό το επεισόδιο ο θείος Γιώργος ασχολείται με εκεχειρίες που αντί να γίνονται στην Γάζα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου, ενώ μας μιλά και για την συμφορά που βρήκε τους παραγωγούς μπανάνας…

ο θείος Γιώργος ξέρει ( ; ) – Μπανάνες, εισβολές, συνεδριάσεις και… εκεχειρίες

Το τελευταίο -οι εκεχειρίες ( ; )- αφορά, δυστυχώς, μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την Λωρίδα της Γάζας. Ευτυχώς στα γραφεία της Κουμουνδούρου δεν έχουμε ανθρώπινα θύματα προς το παρόν τουλάχιστον. Υπάρχουν βέβαια τραυματίες και τραύματα-που δύσκολα θα επουλωθούν.

Δύσκολα θα περάσουν τα επόμενα χρόνια και οι χώρες που βασίζουν σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ τους στην καλλιέργεια και τις εξαγωγές μπανάνας, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, ο Ισημερινός, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Κόστα Ρίκα και άλλες.

Και αυτό εξαιτίας ενός μύκητα που είχε ρημάξει τις μπανανιές από τη δεκαετία του 1960. Οι επιστήμονες με παρότρυνση των μεγάλων εταιριών καλλιέργειας και εμπορίας μπανάνας έφτιαξαν την ποικιλία Cavendish που αν και υστερούσε σε γεύση και ποιότητα από τις άλλες αποδείχτηκε ανθεκτική στο μύκητα.

Τα τελευταία όμως χρόνια ο μύκητας επιστρέφει καθώς αχίλλειος πτέρνα της ποικιλίας Cavendish είναι το γεγονός ότι τα φυτά είναι γενετικώς πανομοιότυπα, κάτι που επιτρέπει στον μύκητα να καταστρέφει γρήγορα ολόκληρες συγκομιδές.

Η ποικιλία Cavendish καλύπτει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Και κάτι εγκυκλοπαιδικό, η μπανάνα δεν είναι φρούτο, αλλά μούρο…

Ακούστε

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon