Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στον ιό του HIV, ο Ηλίας Μυρσινιάς πρώην Volunteer Coordinator and Project Manager στη Θετική Φωνή μίλησε στην εκπομπή των cretapods και cretanews «Υγεία & Κοινωνία»

Ο κ. Μυρσινιάς μίλησε για την οροθετικότητα, αλλά κυρίως για το στίγμα που φαντάζει η μεγαλύτερη απειλή για ένα άτομο με HIV. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση είναι τόσο μεγάλη που 9 στους 10 ανθρώπους με τον ιό δεν έχουν υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν αναφέρει σε κανέναν την ανίχνευση του ιού στο αίμα τους καθώς φοβούνται… την απόρριψη!
Ειδικότερα, ο Ηλίας Μυρσινιάς είναι ένας άνθρωπος νέος, μορφωμένος που ζει στη Βιέννη με τον σύντροφό του. Ο ίδιος ζει από το 2016 με τον ιό του HIV. Ήταν φοιτητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ενώ πλέον βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Βιέννη που επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έχουν περάσει πάνω από 8 χρόνια και κατά τη διάρκεια των ετών αυτών οργανώθηκε γύρω από τη Θετική Φωνή, που είναι ένας σύλλογος ευαισθητοποιημένος γύρω από την ενημέρωση των οροθετικών ατόμων. Ο ίδιος είχε διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Θετικής Φωνής για τρία χρόνια, ενώ ήταν και Συντονιστής Εθελοντών και Project Manager.
Συνομίλησε με αρκετούς ανθρώπους που έχουν τον ιό του HIV για αρκετά χρόνια και δίχως αμφιβολία ήταν ο κατάλληλος για να μιλήσει σε μια συνέντευξη αφιερωμένη στον HIV και πιο συγκεκριμένο στο στίγμα που κουβαλάει ο ιός αυτός.
Ο ίδιος μίλησε για το 2016 όταν διαγνώστηκε με τον ιό. Η μητέρα του και ο τότε σύντροφός του ήταν τα δύο άτομα που ενημερώθηκαν πρώτοι για την κατάσταση της υγείας του.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Ο πατέρας μου δε ζούσε και τον έχω χάσει εδώ και αρκετά χρόνια. Όταν διαγνώστηκα με τον ιό του HIV, ήθελα να το κοινοποιήσω στους δικούς μου ανθρώπους. Η γιατρός ήθελε να το κοινοποιήσει σε μένα αποκλειστικά και με ρώτησε εάν ήθελα να το κοινοποιήσει στη μητέρα μου. Είπα ναι. Γιατί θεώρησα πως θα μείνω αρκετό καιρό στο νοσοκομείο και ήθελα τη μητέρα μου να είναι δίπλα μου και ήθελα να γνωρίζει τι έχω. Και αντίστοιχα, πήρα τον τότε σύντροφό μου να τον ενημερώσω πως πλέον θα ζω με τον ιό. Αυτά ήταν τα δύο πρώτα άτομα που το έμαθαν».
9 στους 10 οροθετικοί δεν έχουν τη στήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον!!!
Ο Ηλίας Μυρσινιάς ωστόσο προχώρησε σε μια σημαντική δήλωση. Είναι αρκετά σημαντικό όταν ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με τον ιό, να έχει δίπλα του την οικογένειά του. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τη φαντασία καθώς όπως είπε ο κ. Μυρσινιάς 9 στους 10 οροθετικούς ανθρώπους δεν έχουν τη στήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Πολλοί από τους ανθρώπους με τον ιό δε θα πουν τίποτε απολύτως για την κατάσταση τους.
«Έχω έρθει σε επαφή με άτομα που οι οικογένειές τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Χωρίς επίσημα στοιχεία, 9 στους 10 ασθενείς που έχουν τον ιό, οι οικογένειές τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Εφόσον το έχουν μάθει οι γονείς. Πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν τον ιό, επιλέγουν να μη το κοινοποιούν εξαιτίας του φόβου. Όπως επίσης, αν και μπορεί να ακουστεί λίγο μακάβριο, άτομα με τον ιό HIV μπορεί να πεθάνουν χωρίς να το έχουν ανακοινώσει πουθενά. Δηλαδή ούτε σ΄ ένα φίλο. Να είναι οι μόνοι που γνωρίζουν αυτήν την προσωπική πληροφορία. Ας σκεφτούμε πόση δύσκολη είναι αυτή η ανακοίνωση στους γονείς του. Θεωρώ αρκετά τυχερό τον εαυτό μου που μπόρεσα να το ανακοινώσω και να έχω τη μητέρα μου δίπλα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα με την ανακοίνωση της οροθετικότητας τα άτομα θα λάβουν συμπεριφορές περιθωριοποίησης από τους ίδιους τους γονείς και τους φίλους τους. Αλλά τα περισσότερα άτομα θα επιθυμήσουν να μην το ανακοινώσουν ακριβώς γιατί γνωρίζουν τη συμπεριφορά θα λάβουν. Βλέπουμε το στίγμα πόσο επηρεάζει» υπογράμμισε.
Η επιστήμη και το προσδόκιμο επιβίωσης των οροθετικών ατόμων
Άξιος αναφοράς είναι ο ισχυρισμός του κ. Μυρσινιά για το προσδόκιμο επιβίωσης των οροθετικών ατόμων. Ο κ. Μυρσινιάς ξεκαθαρίζει προς αποφυγή των όποιων παρεξηγήσεων και βασισμένος σε στοιχεία και σε έρευνες πως πλέον το προσδόκιμο επιβίωσης των οροθετικών ατόμων είναι ισότιμο μ΄ εκείνο των οροαρνητικών ατόμων.
«Βλέπουμε μέσα από έρευνες πως το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με τον ιό είναι ισότιμο μ΄ εκείνο των ατόμων που δεν ζουν με τον ιό και κάποιες φορές είναι μεγαλύτερο. Και αυτό συμβαίνει γιατί εμείς εξεταζόμαστε δύο φορές το χρόνο για ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος. Εξεταζόμαστε σε ποιο βαθμό η θεραπεία λειτουργεί υπέρ μας και πόσο επηρεάζει ο HIV τον οργανισμό μας. Επομένως, γίνεται σαφές πως οι εξετάσεις αυτές λειτουργούν προληπτικά για την υγεία μας» σημείωσε ο κ. Μυρσινιάς.
Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε:
«Είμαστε η μοναδική χώρα που τα άτομα με τον ιό λαμβάνουν επίδομα. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε το εξής: Αρχικά, το επίδομα δίνονταν σε εκείνους που τους μεταδόθηκε ο ιός μέσω της μετάγγισης αίματος. Διεκδίκησαν το συγκεκριμένο επίδομα, καθώς δεν ήταν δική τους ευθύνη που τους μεταδόθηκε ο ιός. Έπειτα, το έλαβαν όλα εκείνα τα άτομα που είχαν τον ιό. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος αναγνωρίζει μέσω του επιδόματος πως υπάρχει μεγάλο στίγμα. Και έτσι δίνει τη βοήθεια στο οροθετικό άτομα. Το επίδομα είναι στα 750 ευρώ».
Ο κ. Μυτσινιάς ζει με τον σύντροφο του στη Βιέννη. Ένα εύλογο ερώτημα ιδιοσυγκρασιακής φύσεως είναι εάν η Αυστρία ή η Ελλάδα είναι πιο προοδευτική ως χώρα σε θέματα οροθετικότητας και κατ’ επέκταση ποιοι κάτοικοι δείχνουν περισσότερη ευαισθητοποίηση.
«Η οικογένεια του συντρόφου μου και άλλοι φίλοι μας γνωρίζουν ότι ζω με τον ιό. Δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ θέμα. Γενικά, στο ζήτημα της συμπεριφοράς υπάρχει μια ισχυρή μορφή συντηρητισμού στην Αυστρία αλλά εκτός Βιέννης. Βλέπουμε σε κρατίδια της Αυστρίας εκτός της Βιέννης να κερδίζουν έδαφος οι δεξιές φωνές, πράγμα που δείχνει αρκετά επικίνδυνο. Στη Βιέννη και στην Αυστρία γενικότερα, δεν υπάρχει σύλλογος ασθενών με τον ιό αυτό. Υπάρχει μόνο μια κρατική οργάνωση που συντελείται από γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς κτλ. Η Βιέννη δεν έχει σύλλογο πράγμα που το μεταφράζω πως δεν υπάρχει ανάγκη. Δηλαδή, θεωρώ πως στο θέμα του HIV, τα πράγματα είναι καλύτερα από άποψη ενημέρωσης. Αυτό έχω καταλάβει από τη δική μου εμπειρία. Ο κόσμος στην Αυστρία είναι πιο ενημερωμένο γύρω από τον ιό και θα κάτσει να σε ακούσει. Και θα κάτσει να σε ακούσει όχι γιατί θα θέλει να ακούσει ένα πειστικό επιχείρημα για να τον πείσεις. Αλλά γιατί λες αλήθεια» είπε.
Ακούστε