cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

«Παραμύθια της χαλιμάς η αναβάθμιση μέσω ιδιωτικων ΑΕΙ»

Ο Ηλίας Κονδύλης, αναπλ. καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Ιατρικής του Α.Π.Θ., μιλά στα CretaPods και τον Μάριο Διονέλλη για την μεγάλη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια που έδειξε σχετική έρευνα του ΚΕΠΥ…

«Παραμύθια της χαλιμάς η αναβάθμιση μέσω ιδιωτικων ΑΕΙ»

Ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Ιατρικής του Α.Π.Θ., μιλά στα CretaPods και τον Μάριο Διονέλλη για την μεγάλη υποστελέχωση αλλά και υποχρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια που έδειξε σχετική έρευνα του ΚΕΠΥ.

Ο ίδιος τονίζει ότι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με την αυξημένη εμπλοκή ιδιωτών, είναι μια διαχρονική διαδικασία, παραθέτοντας ενδεικτικά ότι το 2008 στα πανεπιστήμια εργάζονταν περίπου 24.000 εργαζόμενοι ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός φτάνει τους μόλις 16.000.

Παράλληλα αναφέρεται στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών η οποία στην Ελλάδα είναι 47 φοιτητές προς έναν εκπαιδευτικό την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 13 προς έναν, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, αυτή η αναλογία ανεβαίνει.

Επίσης αναφέρεται στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ σημειώνοντας ότι την τελευταία 12ετία χάθηκαν 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μιλά και για τις αυξημένες δαπάνες των οικογενειών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά μετακυλίεται το κόστος από το κράτος προς τα νοικοκυριά.

Τέλος μιλά για τα 32 ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα με περισσότερους από 32.000 φοιτητές και τα οποία την τελευταία 5ετία εμφανίζουν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει «παραμύθι» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός τονίζοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο θα αποδυναμωθεί περισσότερο.

Ακούστε

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon