Έκρηξη νοθείας παρατηρείται στο μέλι στην Ελλάδα καθώς επιχειρήσεις το νοθεύουν με γλυκαντικές ουσίες, σιρόπια, ζάχαρη ή και μέλι εισαγωγής με σκοπό το κέρδος – Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το μέλι είναι νοθευμένο;

Έκρηξη νοθείας παρατηρείται στο μέλι στην Ελλάδα -αλλά και σε άλλες χώρες- καθώς επιχειρήσεις το νοθεύουν με γλυκαντικές ουσίες, σιρόπια, ζάχαρη ή και μέλι εισαγωγής, στην προσπάθειά τους να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.
«Οι ελληνοποιήσεις και οι νοθείες είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κλάδο. Ο καταναλωτής θα πρέπει να βρει έναν πιστοποιημένο συνεταιρισμό να προμηθεύεται μέλι ή να βρει έμπιστους μελισσοκόμους», τόνισε το πρωί της Τρίτης (14/3) στο OPEN ο βραβευμένος παραγωγός-μελισσοκόμος σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας στο Λονδίνο, Βασίλης Καραχάλιος.
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το μέλι είναι νοθευμένο
Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο, στις ετικέτες των βάζων θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης.
Ωστόσο, ένα είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους καταναλωτές όσον αφορά στο μέλι: Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι νοθευμένο;
«Άμα δεν το αναλύσεις το μέλι, δεν μπορείς να το καταλάβεις», υπογραμμίζει ο κ. Καραχάλιος.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, το μέλι που κρυσταλλώνει δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει, ποιοτικά δεν διαφέρει, αλλάζει η γεύση και η υφή του.
Σύμφωνα με τον κ. Καραχάλιο, το μέλι αν έχει συλλεχθεί σωστά δεν χαλάει ποτέ, η ημερομηνία λήξης είναι ενδεικτική. Η τιμή του ξεκινάει από 12 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσει στα 20-25 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία.