Υπάρχουν νομικές αποφάσεις για τα αναδρομικά αλλά δεν εφαρμόζονται – Μεγάλη η δυσαρέσκεια των συνταξιούχων – Πανελλαδική κινητοποίηση στις 22 Νοεμβρίου – Τι σχολιάζουν αποκλειστικά στο cretanews ο Γιώργος Σκουλάς και ο Αριστοτέλης Γεροντής;

Άμεση επιστροφή των αναδρομικών από την κυβέρνηση ζητούν εκπρόσωποι των συνταξιοδοτικών οργανώσεων εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, είναι ειλημμένες νομικές αποφάσεις, ενώ είναι αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που η σύνταξή τους είναι κάτω των 600 ευρώ, να ευνοηθούν.
Ο πληθωρισμός έχει τσακίσει τα νοικοκυριά, ενώ άπαντες οι συνταξιούχοι δίνουν ραντεβού στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου με σκοπό τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνική δυσαρέσκεια των συνταξιούχων είναι μεγάλη και έντονη, με τους ίδιους να καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεση μέτρα για την ανακούφισή τους.
Ειδικότερα, ένα μείζον ζήτημα που ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους είναι η επιστροφή των αναδρομικών. Έχουν δοθεί αρκετοί αγώνες στα δικαστήρια και στους δρόμους με τη μορφή συλλαλητηρίων με σκοπό την επιστροφή των χρημάτων που πήραν οι κυβερνήσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης με σκοπό την δημοσιονομική εξυγίανση.
Μπορεί η οικονομική κρίση να αποτελεί τμήμα της ελληνικής ιστορίας πλέον, ωστόσο, οι συνταξιούχοι ζητούν συνολική επιστροφή των αναδρομικών και των δώρων.
Στο πλαίσιο αυτό, το cretanews, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Κρήτης & αντιπρόεδρο στο Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, κ. Γιώργο Σκουλά ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως υπάρχουν νομικές αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων, ωστόσο δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι αποφάσεις με άμεση συνέπεια να υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά των συνταξιούχων.

ο κ. Γιώργος Σκουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Κρήτης & αντιπρόεδρος στο Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων
«Ήμασταν οι πρώτοι ως Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που απευθύναμε πρόσκληση στους συνταξιούχους να κάνουν τις αγωγές με σκοπό την επιστροφή των αναδρομικών. Τότε, αρκετοί σύλλογοι συνταξιούχων εξαπέλυσαν πυρά εναντίον μας θεωρώντας πως η στάση αυτή βάζει σε περαιτέρω έξοδα τους συνταξιούχους. Εμείς είχαμε εκτιμήσει πως το ζήτημα έχει νομικές προεκτάσεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε δύο φορές την επιστροφή αναδρομικών σε όσους έχουν προβεί σε αγωγές. Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα δυσαρέσκειας για τους συνταξιούχους οι οποίοι παλεύουν και αγωνιούν με τα πολλαπλά έξοδα» υπογράμμισε ο κ. Σκουλάς.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουλάς είπε: «Εμείς είμαστε υπέρ της θέσης να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως των αγωγών που έχουν προβεί. Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, ο Υπουργός Εργασίας και ο πρωθυπουργός παρότρυναν τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές και έτσι τους απέτρεψαν να διεκδικήσουν την τελευταία πενταετία. Από αυτήν την άποψη, θεωρώ πως πρέπει να δοθούν τα αναδρομικά αλλά και επιστροφή δώρων. Επίσης, πρέπει να επιστραφούν οι όποιες περικοπές έγιναν στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό είναι το πλαίσιο και είμαι αισιόδοξος πως όποιοι έκαναν αγωγές από πριν και μετά το 2015 θα πάρουν τα αναδρομικά πίσω. Η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί από το ελληνικό δικαστήριο».
Μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ήδη στον Ειδικό Λογαριασμό, υπάρχουν πάνω από 10 δις από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Υπάρχει ένα Ταμείο Συνεισφοράς μεταξύ των γενεών όπου το κύριο θύμα είναι οι συνταξιούχοι και θεωρώ πως πρέπει να καταργηθεί».
Πρέπει να έρθει ξανά στο προσκήνιο το ΕΚΑΣ με μια άλλη μορφή
Μιλώντας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Σκουλάς ανέφερε: «Για τις συντάξεις που είναι μικρότερες των 600 ευρώ, πρέπει να έρθει ξανά στο προσκήνιο το ΕΚΑΣ με μια άλλη μορφή καθώς αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι συνολικότερο και τα όρια της φτώχειας εξοντώνουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους πολίτες. Οι πολίτες δε μπορούν να ανταποκριθούν στη καθημερινότητα και είναι ζήτημα της Πολιτείας να ανακουφίσει τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Γεροντής: Πρέπει να δοθούν απαντήσεις
Στο cretanews μίλησε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λασιθίου κ. Αριστοτέλης Γεροντής, ο οποίος έκανε σαφές πως θα υπάρξει κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 22 Νοεμβρίου όπου αναμένεται στην Αθήνα το πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο με την παρουσία πολλών συλλόγων με σκοπό να δοθεί το μήνυμα προς την κυβέρνηση πως οι συνταξιούχοι αποτελούν ζωντανό τμήμα της κοινωνίας και πως η οικονομική τους κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη.

ο κ. Αριστοτέλης Γεροντής, πρόεδρος του Σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λασιθίου
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεροντής έκανε σαφές πως η κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της σχέδιο καθώς η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη.
Η κατάσταση με τους συνταξιούχους έχει φθάσει στο ναδίρ
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ, κ. Αριστοτέλης Γεροντής έκανε σαφές πως η κατάσταση με τους συνταξιούχους έχει φθάσει στο ναδίρ.
Ωστόσο, ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δίκαιων τους αιτημάτων είναι μονόδρομος. Και γι’ αυτό το λόγο, όλοι οι συνταξιουχικοί σύλλογοι στις 22 Νοεμβρίου θα συναντηθούν στην Αθήνα με σκοπό την παράσταση διαμαρτυρίας έναντι της κυβέρνησης.
Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε:
«Αυτή τη στιγμή, η αντιπολίτευση είναι εντελώς απούσα. Και η κυβέρνηση κάνει ό,τι επιθυμεί. Δε θέλει να δώσει αναδρομικά. Το βλέπουμε παντού. Και στην υγεία και στο ζήτημα των αναδρομικών. Στις 22 Νοεμβρίου, έχουμε πανελλαδικό συλλαλητήριο όπου θα ανέβουμε Αθήνα για αν διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Το θέμα είναι πως δε μπορούμε να συναντήσουμε τον πρωθυπουργό. Όπως επίσης και τους υπουργούς. Δε βλέπω να αντιμετωπίζονται ζητήματα μείζονος σημασίας για τους συνταξιούχους αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια μας. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, πρέπει να αγωνιζόμαστε. Δε γνωρίζω για ποιο λόγο η κυβέρνηση κρατάει αυτή η στάση».
Η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι μεγάλη, ενώ ο πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο αγκάθι για τη βιωσιμότητα των ευάλωτων
«Υπάρχει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια στον κόσμο. Δεν υπάρχει εργασιακή ή κοινωνική ομάδα που να μην είναι δυσαρεστημένη για την ποιότητα ζωής της. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός έχει τσακίσει τη ζωή του ανθρώπου. Δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους. Αλλά το σύνολο των κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να δοθούν λύσεις και απαντήσεις» είπε.