Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μην συγχέουν τη γιορτή της 25ης Μαρτίου με αυτή της 28ης Οκτωβρίου; Πώς θα τους μιλήσουμε για την επανάσταση, την καταπίεση, το ραγιαδισμό, τους αρματολούς, τη φιλική εταιρεία, τους ήρωες;

Με άλλα λόγια, πώς θα καταφέρουμε να έχουν όσο το δυνατόν γίνεται -ανάλογα πάντα με την ηλικία τους- ιστορική επίγνωση;

Ο χώρος που επισκεφτήκαμε για να ζητήσουμε βοήθεια ήταν το βιβλιοπωλείο “Περί… γραφής και λόγου”, από το οποίο ζητήσαμε να μας προτείνει παιδικά βιβλία για την επανάσταση του 1821.
Από τις προτάσεις δεν θα μπορούσε να λείπει ο Φίλιππος Μανδηλαράς και η σειρά των εκδόσεων Παπαδόπουλος “Η πρώτη μου ιστορία”.

Ο Μανδηλαράς με το γνωστό έμμετρο λόγο του έχει γράψει βιβλία για τα ιστορικά γεγονότα της επανάστασης, όπως η πολιορκία του Μεσολογγίου καθώς και για τους ήρωες όπως ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τα οποία απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5+.

Για αυτές επίσης τις ηλικίες κυκλοφορεί η σειρά των εκδόσεων Καστανιώτη “Μικρές ελληνικές ιστορίες”, στην οποία βρίσκουμε αρκετά βιβλία για την επανάσταση και τους ήρωες από τους συγγραφείς Χατζή Γιολάντα και Χριστουλιά Πέτρο.
Για μεγαλύτερα παιδιά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βιβλία της Ηρακλειώτισσας συγγραφέως Μαρίας Δασκαλάκης που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας και αναφέρονται σε αυτή την ιστορική περίοδο.

Οι αγωνιστές του 1821
Ένα βιβλίο στο οποίο παρουσιάζονται 13 βασικοί ήρωες, της επανάστασης, άνδρες και γυναίκες, από την παιδική τους ηλικία μέχρι και το τέλος της ζωής τους, για να τους μάθουμε και από την ανθρώπινη πλευρά τους.

Οι μεγάλες μάχες του 1821
Το βιβλίο αναφέρεται σε δέκα κρίσιμες μάχες της επανάστασης μέχρι και την απελευθέρωση, παρουσιάζοντας όμως τον τρόπο σκέψης και δράσης των ατόμων που συμμετείχαν, καθώς και τα αίτια που οδήγησαν στην νίκη ή στην ήττα της ελληνικής πλευράς κάθε φορά.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ξεχωρίσαμε δύο βιβλία.
Το πρώτο, “Οι ιππότες της ελευθερίας”, της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου ξετυλίγει το νήμα της ζωής και της φιλίας του Διονύσιου Σολωμού και του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, που έγραψαν τον εθνικό μας ύμνο, στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα.

Το δεύτερο, “Για να ζούμε ενωμένοι. Νίκες και ήττες μιας Μεγάλης Ιδέας”, της Ελένης Σβορώνου εξετάζει την ιστορική περίοδο από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και την η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Ενδιαμέσως όμως τι συνέβη; Ποια ήταν η πορεία της ελληνικής κοινωνίας;
Πώς από τον θρίαμβο της ίδρυσης του ελεύθερου ελληνικού κράτους φτάσαμε σε μια μεγάλη καταστροφή;