cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Οι κλαίουσες εικόνες και οι… απομιμήσεις

Με 1200 λέξεις οι ιεράρχες της ελλαδικής εκκλησίας πήραν θέση για όσα βασανίζουν τους πολίτες αυτού του τόπου. Και τι είναι αυτό που μας βασανίζει τελικά;

Οι κλαίουσες εικόνες και οι… απομιμήσεις

Παρέμβαση στα σοβαρά θέματα της ζωής μας έκανε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με εγκύκλιο, που διαβάστηκε σε όλους τους ναούς την Κυριακή, οι ιεράρχες της ελλαδικής εκκλησίας πήραν θέση για όσα βασανίζουν τους πολίτες αυτού του τόπου.

Όχι δεν μίλησαν ούτε για την ακρίβεια, ούτε για την αστυνομική βία, ούτε για το ρεύμα και τα αδύναμα νοικοκυριά, ούτε καν για τον πόλεμο ή την επερχόμενη επισιτιστική κρίση.

Το μείζον ζήτημα ήταν οι… «ψευδοπροφήτες», οι «αγύρτες» όπως τους ονομάζουν που παρασέρνουν τον κόσμο με ψεύτικα θαύματα, με προφητείες που δεν βγαίνουν ποτέ αληθινές και με εικόνες που κλαίνε ή ματώνουν με κάλπικο τρόπο (προφανώς σε αντίθεση με αυτές που κλαίνε στ’ αλήθεια).

Επ’ αυτού οι ιεράρχες αναφέρουν: «[…] Άλλοι επίσης εμφανίζουν ιερά αντικείμενα που δακρύζουν, αιμορροούν και παρουσιάζουν διάφορα άλλα έκτακτα και θαυμαστά φαινόμενα. Ασφαλώς η Εκκλησία αναμφισβήτητα αποδέχεται και τα άγια αντικείμενα και τις άγιες Εικόνες και την εκδήλωση ποικίλων φαινομένων της θείας Χάριτος διά μέσου αυτών, όμως χρειάζεται επίσης πολλή προσοχή και διάκριση, ιδίως στην εποχή μας, στην οποία, με την κυριαρχία του διαδικτύου, τέτοιες καταστάσεις προβάλλονται ταχύτατα και γίνονται αμέσως γνωστές. Ο μεγάλος Άγιος και προφήτης των ημερών μας, ο γέροντας Πορφύριος, παρατηρούσε ότι «αυτά τα σημεία… δεν είναι όλα θεικά. Μερικά απ’ αυτά τα προκαλεί ο διάβολος μέσω των ανθρώπων. Χρειάζεται προσοχή. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ανάλογες περιπτώσεις, μήπως πίσω από αυτές δεν βρίσκεται το χέρι του Θεού, αλλά ο πονηρός και άνθρωποι που διακατέχονται από πνεύμα πλάνης και διάθεση αυτοπροβολής, αυτόκλητοι σωτήρες, που δεν υπηρετούν το θείο θέλημα, αλλά το ίδιον συμφέρον».

Συνολικά το κείμενο της εγκυκλίου ξεπέρασε τις 1200 λέξεις.

Αν και θα μπορούσε να συμπυκνωθεί μόνο σε τρεις: «Προσοχή στις απομιμήσεις».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon