cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;

Πώς θα υπολογίσετε πόσο ρεύμα καίτε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια; Κάθε φορά που τα βάζετε στην πρίζα δεν σας “χτυπά” και μια… “τάση” για εγκεφαλικό υπό την “προσμονή” του λογαριασμού ρεύματος;

Πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;

Ορίστε… με το “καλό μήνα” για τον Δεκέμβριο δεν θα γκρινιάξω πολύ, μόνο λίγο και κυρίως δεν γίνεται να μην ξεκινήσει ο μήνας χωρίς να γίνει και μια… “σωστή ανάλυση” στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον μήνα αυτό… δηλαδή… πότε στολίζουμε και πόσο θα πληρώσουμε για στολισμό δέντρου, φωτάκια, κλπ…

Ε ναι… τι νομίζατε ότι εδώ δεν θα κάνουμε και… χριστουγεννιάτικα σχόλια; Δεν θα χάναμε τέτοια ευκαιρία για ένα ακόμα… “στόλισμα” προς την αγαπημένη μας Κυβέρνηση και την “κοσμογονία” που έχει φέρει στην καθημερινότητα και στις ζωές μας…

Με το καλωσόρισμα λοιπόν του Δεκεμβρίου σίγουρα είναι πολλοί εκείνοι που έχουν ήδη στολίσει το χριστουγεννιάτικο τους δέντρο ενώ όσοι δεν το έχουν στολίσει ακόμα θα το κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πολλοί είναι δε και εκείνοι που ανεξάρτητα αν έχουν στολίσει ή όχι αναρωτιούνται πότε θεωρείται η σωστή στιγμή για τον στολισμό του δέντρου. Φέτος όμως έχει μπει ένα ακόμα έντονο δίλημμα σε όλους και με δεδομένη την κατάσταση που βιώνουμε.

Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά… Πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια;

Παλιότερα σκεφτόμαστε μόνο πόσο να κάνει ένα δέντρο, πόσο κοστίζουν τα στολίδια και τι μπάλες να αγοράσουμε ενώ όλοι αγοράζαμε και νέα φωτάκια μιας και τα παλιότερα συνήθως από χρονιά σε χρονιά “καίγονταν”… Ενώ βέβαια σχεδόν κανείς μας δεν λογάριαζε το κόστος του ρεύματος που θα “έκαιγαν” τα λαμπάκια αυτά…

Ε, φέτος με τους λογαριασμούς του ρεύματος να έρχονται και να προκαλούν… σοκ και εγκεφαλικά δεν είναι να παίζεις με κάτι τέτοια πλέον.

Ωστόσο… και Χριστούγεννα χωρίς χριστουγεννιάτικα λαμπάκια δεν είναι… Χριστούγεννα. Οπότε τι μένει; Μα φυσικά να κάνουμε μια προσπάθεια να υπολογίσουμε το κόστος λειτουργίας τους, το πόσο ρεύμα θα κάψουν δηλαδή για να κάνουμε και τα κουμάντα μας και μια σχετική οικονομία.

Πόσο ρεύμα καίνε τα λαμπάκια μας λοιπόν;

Κάθε κουτί με λαμπιόνια έχει πάνω τα Watt. Για παράδειγμα, 500 Watt. Εάν διαιρέσετε το 1.000 προκύπτουν τα κιλοβάτ, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 0,5 κιλοβάτ.

Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζετε το 0,5 (τα κιλοβάτ) με τις ώρες που λειτουργούν τα λαμπάκια (π.χ. 10 ώρες την ημέρα) και έχουμε αποτέλεσμα 5. Πολλαπλασιάζετε στη συνέχεια το 5 με την τιμή του μέσου κόστους κιλοβατώρας του παρόχου σας και το αποτέλεσμα που θα βγει είναι η ημερήσια κατανάλωση για να έχετε αναμμένα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.

Πόσο κοστίζουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;

Ολοένα και περισσότεροι προσανατολίζονται στα φωτάκια LED που είναι πιο φωτεινά από τα παλιά κλασικά, τα πυρακτώσεως, αλλά και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα.

Ωστόσο, είναι πιο ακριβά. Για παράδειγμα, στην αγορά υπάρχουν σειρές με 100 λαμπάκια τεχνολογίας LED με προγράμματα που καθορίζουν πώς θα αναβοσβήνουν, με την τιμή τους από 11,99 ευρώ να έχει πάει φέτος στα 19,90 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι διαφορές ανάμεσα στην κατανάλωση που έχουν οι λάμπες LED με τις κλασσικές λάμπες είναι χαοτικές, με τα παλιάς τεχνολογίας λαμπάκια για ένα μέσο σπίτι να φτάνει το 1 ευρώ την ημέρα όταν τα LED φτάνουν το 1 ευρώ τον μήνα.

Και πότε στολίζουμε το δέντρο;

Παραδοσιακά, το στόλισμα του δέντρου και του σπιτιού γίνεται του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, όμως τις τελευταίες χρονιές οι περισσότεροι στολίζουν από πολύ νωρίτερα, γύρω στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.

Ένα δέντρο 180 εκατοστών που πέρυσι το βρίσκαμε στα 79,98 ευρώ, εφέτος έχει φτάσει τα 99,97 ευρώ. Ένα μικρότερο των 150 εκατοστών πέρυσι είχε 35 ευρώ περίπου και τώρα είναι στα 47,99 ευρώ.

Αυξήσεις υπάρχουν και σε στολίδια με κορυφή που προτιμούν πολλοί καταναλωτές σε σχήμα αστέρι, να φτάνει τα 3,90 ευρώ από τα 3 ευρώ ενώ στην αγορά υπάρχουν κορυφές όπως θα πουν οι έμποροι από 0,60 ευρώ έως και μεταλλικές με 90 ευρώ.

Πέρα όμως από τους αριθμούς… μόλις δω την σύζυγο να βάζει στην πρίζα τον… χριστουγεννιάτικο φωτισμό τον εξωτερικό στο μπαλκόνι… ένα εγκεφαλικό μικρό μου έρχεται.

Το μεγάλο το εγκεφαλικό το περιμένω μάλλον όταν θα έρθει ο λογαριασμός στο τέλος μετά τις γιορτές… Καλά εννοείται ότι μόλις πάει για ύπνο τα βγάζω από την πρίζα όλα… Αχ εκεί μας κατάντησες Κυριάκο μου… να έχουμε άγχος ακόμα και για τα… χριστουγεννιάτικα φωτάκια!!!

Άντε και καλές γιορτές παιδιά… (θα λέγαμε και με υγεία αλλά τώρα με την κατάργηση του ΕΣΥ πάει και η υγεία)… οπότε εκτός από το καλές γιορτές θα προσθέσουμε και ένα… και του χρόνου καλύτερα (χλωμό και αυτό αλλά δε βαριέσαι)

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon