Γενικώς υποχρεωτική κηρύχθηκε η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας, η οποία προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5 % το 2023 και κατά 5% το 2024…

Ομόφωνη υπέρ της κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής, ήταν η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, όσον αφορά την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Έτσι, με την τελική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, κηρύσσεται υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας για το 2023-2024.
Αυτό λοιπόν σημαίνει πως όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν του μισθολογικούς όρους και τα επιδόματα της σύμβασης, καθώς και τους θεσμικούς όρους αυτής.
Η ΣΣΕ που κηρύσσεται υποχρεωτική προβλέπει αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5 % από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατά 5 % από 1ης Ιανουαρίου 2024.
Η σύμβαση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχωνπροβλέπει ακόμη ότι κατά τη θερινή και χειμερινή τουριστική περίοδο:
- Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας καταργείται ο όρος που προέβλεπε τη χορήγηση συνεχών ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης στους εργαζόμενους με πενθήμερο και παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να κατανέμει τη διήμερη ανάπαυση εντός της εβδομάδας αλλά διακεκομμένα. Κατά τις ίδιες περιόδους οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολούν τους μισθωτούς μέχρι και μία ώρα επιπλέον την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας σε περίοδο έως 8 εβδομάδων δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες.
- Εφόσον η πληρότητα υπερβαίνει το 70 % επιτρέπεται η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης με πρόσθετη αμοιβή ίση με ένα ημερομίσθιο. Αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία η πρόσθετη αμοιβή είναι ένα ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75 %.
Η κήρυξη της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα και συμβάλει στην εξομάλυνση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας, καθώς περίπου 160.000 εργαζόμενοι (στοιχεία από Εργάνη 2022) θα έχουν ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας.