cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 17.05 2024

Έρχεται πληθωριστικό σοκ στην ελληνική οικονομία;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στην ρωσική οικονομία φέρνουν την Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πληθωριστικό σοκ…

Έρχεται πληθωριστικό σοκ στην ελληνική οικονομία;

Πριν καν προλάβει το ξέσπασμα του πολέμου να επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα, η Eurostat κατέγραψε πληθωρισμό της τάξης του 6,3% για την Ελλάδα τον Φεβρουάριο, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου, θα «δείξουν» ένα ποσοστό κοντά στο 7%. Αναλόγως και των εξελίξεων, ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι θα υπάρξει και διψήφιο ποσοστό στην πορεία.

Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέο μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε κάποια προϊόντα της αγοράς, η οποία θα φτάσει και το 40%.

Τα νέα δεδομένα στην δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης

Πριν έρθει το… “τέλος” της πανδημίας στην Ευρώπη, η οικονομία της βρίσκεται αντιμέτωπη με το σοκ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το κόστος του πολέμου και των κυρώσεων στη Ρωσία που ανακοίνωσε η διεθνής κοινότητα θα είναι ασφαλώς σημαντικό, βάζοντας εμπόδια στην πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης που αναμενόταν να συνεχισθεί και φέτος με έναν ισχυρό ρυθμό 4%.

Μια πρώτη επίσημη εκτίμηση αναφέρει ότι ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό και την οικονομία είναι σημαντικός και δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα. Η εισβολή στην Ουκρανία θα εντείνει περαιτέρω τις πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες αναμένεται τώρα ότι θα παραμείνουν υψηλές για όλο το 2022, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Για το 2022, το γεγονός ότι δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες δίνει κατ’ αρχήν μία σχετική ευελιξία για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων του πολέμου

Για το 2023 είχε δρομολογηθεί η άρση της γενικής ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι πρώτες συστάσεις της Κομισιόν είναι ότι πρέπει να αρχίσει η σταδιακή προσαρμογή για τη μείωση του δημόσιου χρέους, χωρίς όμως να επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξη.

Ωστόσο, αν οι επιπτώσεις από τον πόλεμο αποδειχθούν πολύ μεγάλες, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα παράτασης της ρήτρας διαφυγής για το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon