cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Ο νέος πολυπολικός κόσμος έρχεται…

Οι εξελίξεις οδηγούν σε έναν κόσμο διαιρεμένο σε δύο συμπαγή διεθνή μπλοκ ή σε έναν πολυπολικό κόσμο; Ισχυρή αμφισβήτηση του μονοπολικού κόσμου από το μπλοκ των BRICS

Ο νέος πολυπολικός κόσμος έρχεται…

Τον μήνα που μας πέρασε οι πέντε χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διεύρυνση της χαλαρής τους συμμαχίας που έχει σαν μίνιμουμ κοινό στόχο την αναδιάταξη των παγκόσμιων ισορροπιών που διαμορφώθηκαν με το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ουσιαστικά ζητούν να απαλλαγούν από την κυριαρχία της Δύσης, κυριαρχία που εκφράζεται και από την απόλυτη επικράτηση του δολαρίου -πρωτίστως- αλλά και του ευρώ, στο παγκόσμιο εμπόριο. Πάντως μια πλήρης απεξάρτηση από τα 2 δυτικά νομίσματα δεν είναι πιθανή στο άμεσο μέλλον, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα μέλη των BRICS για ένα τέτοιο στόχο.

Οι εξελίξεις οδηγούν σε έναν κόσμο διαιρεμένο σε δύο συμπαγή διεθνή μπλοκ ή σε έναν πολυπολικό κόσμο;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής διότι ισχύουν και τα δύο – και αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι τα ανταγωνιζόμενα μπλοκ δεν είναι συμπαγή, με το δυτικό μπλοκ να εμφανίζεται πάντως πιο συμπαγές.

Πάντως, με τα νέα μέλη (Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, εφόσον η ηγεσία της λάβει και την οριστική απόφαση) η πληθυσμιακή δύναμη του συνασπισμού αυξάνεται κατά 390 εκατ. άτομα ενώ, εφόσον η διεύρυνση του συνεχιστεί και με τις άλλες υποψήφιες χώρες, θα ξεπερνά κατά πολύ το μισό του πληθυσμού της, αλλά και το 50% της επιφάνειας της Γης. Θα απέχει ωστόσο αρκετά από το να παράγει το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το άλμα διεύρυνσης της σχετικά νέας συμμαχίας (μόλις το 2010 συγκροτήθηκε ο αρχικός πυρήνας της), αποτελεί την πρώτη ισχυρή αμφισβήτηση του μονοπολικού κόσμου που διαμορφώθηκε από το 1989 και μετά, και παράγει ήδη διόλου αμελητέα γεωπολιτικά αποτελέσματα:

  1. Ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας,
  2. Ανατρέπει την 80ετή(!) στενή συμμαχία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας,
  3. Με την ένταξη Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Ιράν περιθωριοποιεί τον ρόλο των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή,
  4. Η παρουσία δυο μεγάλων χωρών της Λατ. Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή), και η πιθανή προσχώρηση άλλων 3 περιορίζει σημαντικά την επικυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, και
  5. Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις παγκόσμιες εξελίξεις που την περιορίζει σε ρόλο σύμμαχου-κομπάρσου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon